Pripadnicima MUP-a ubuduće veće penzije

Potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u MUP-u

  • 19.08.2019. 19:14

Potpise na novi Posebni kolektivni ugovor stavili su predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Dragan Lukač kaže da se kroz ovaj dokument ogleda dobra saradnja sa Sindikatom. Sat prije potpisivanja   kolektivnog ugovora, Vlada Srpske usvojila je po hitnom postupku Prijedlog dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji će uticati na poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika pri odlasku u penziju.  

“Danas na Vladi je usvojen i prijedlog Ministarstva, na inicijativu ranije od strane Sindikata, o penzionisanju naših policijskih službenika, gdje će ubuduće biti obračunavan petogodišnji prosjek što će našim policajcima omogućiti bolju penziju, kada odu u svoju zasluženu penziju da ipak mogu da žive od te penzije", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

Danas potpisani novi Posebni kolektivni ugovor za sve u redovima MUP-u donosi brojne pogodnosti.

Neplaćeno odsustvo, opšta zaštita radnika, preventivni pregledi, samo je dio pitanja koja su riješena ovim ugovorom. U Sindikatu ne kriju da ih je posebno obradovala vijest o povoljnijem obračunu penzija. Kažu, ovo će im omogućiti dostojanstveno starenje.

“Na tome smo dugo i zajednički radili cijeneći apsolutno da naše kolege policijski službenici treba da imaju drugačiji način obračuna visine penzije i da po odlasku, po okončanju svog radnog vijeka, koji je bio prepun rizičnih, opasnih, zahtjevnih poslova i zadataka, imaju penziju koja će im omogućiti jedan pristojan život nakon odlaska", rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

Potpisan je danas posebni kolektivni ugovor i u Ministarstvu pravde Republike Srpske sa Sindikatom pravosuđa. Sutra će biti potpisan još jedan. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić parafiraće sa granskim sindikatom posebne kolektivne ugovore za zaposlene u ovim oblastima.