Sindikati u svađi nakon uspjeha

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi

19:56, 13.09.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Potpisali smo poseban kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi, pohvalili su se danas u Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi u Savezu sindikata. Predsjednik tog sindikata Branko Zelenović kaže da će se izmjenama u kolektivnom ugovoru omogućiti povećanje plata zaposlenima.

Kolektivni ugovor rezultat je naših pregovora, odgovaraju u Konfederaciji sindikata. Tvrde i da su jedini reprezentativan sindikat. Tako je nastala nova rasprava na relaciji Savez - Konfederacija. 

"Mi smo juče potpisali kolektivni ugovor, odnosno izmjene posebnog kolektivnog ugovora sa ministartstvom lokalne samouprave. To su bile tehničke izmjene u smislu da se omogući zaposlenima u lokalnoj samoupravi povećanje plata za onih 30 KM kao što je omogućeno Zakonom o radu", kaže Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi u Savezu sindikata RS.

Hvale se i da su prije nedelju dana postali reprezentativni. U Konfederaciji tvrde da stvari nisu najjasnije. Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave i lokalne samouprave uvjerava da je, u vrijeme potpisivanja ugovora, samo njegov sindikat bio reprezentativan. Najviše mu smeta što se, kako kaže, u Savezu sindikata kite tuđim perjem.

"Mi smo mjesec i po dana pregovarali sa njima, i to je rezultat našeg pregovora. Mi smo objavili na našem sajtu sve i ja njih sad pitam šta su oni potpisali. Potpisali su ono što smo mi mjesec i po dana pregovarali da bi dostigli povećanje za naše radnike", kaže Božo Marić.

Imamo jednaku reprezentativnost kao i oni, pa Ministarastvo lokalne samouprave mora da pregovara i sa nama, odgovaraju u Savezu sindikata. U Minsitarstvu uprave i lokalne samouprave potvrđuju da su potpisali izmjene kolektivnog ugovora i sa jednima i sa drugima.

Izmjene podrazumevaju povećanje koeficijenta, koji će omogućiti povećanje plata.