Susret Čubrilović Berec

Postojanje Republike Srpske se ne može osporiti

14:08, 28.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da se ni na koji način ne može osporiti postojanje Republike Srpske jer je ona dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, te da je najavljivanje pokretanja inicijative o preispitivanju njenog naziva besmisleno i nesprovodivo.

Čubrilović je u razgovoru sa šefom Kancelarije OHR-a u Banjaluci Marianom Berec ocijenio da to u suštini predstavlja demagoško skretanje pažnje sa suštinskih problema građana u BiH, a koji se odnose na pitanje emigranata, radikalnih pokreta i odlazaka na strana ratišta. 

On je na sastanku u Banjaluci istakao činjenicu da je Srpska na vrijeme formirala sve organe i institucije, u skladu sa zakonom i rezultatima opštih izbora, te ponovo dokazala svoj puni demokratski kapacitet, stabilnost i održivost, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske. 

Čubrilović je ocijenio i da je nedopustivo da se, mimo volje građana, i dalje koči formiranje zajedničkih organa i institucija u BiH, prvenstveno Savjeta ministara koji, u sadašnjem sazivu Parlamentarne skupštine BiH, nema demokratski legitimitet da radi, odlučuje i predlaže zakone. 

Čubrilović i Berecova razgovarali su i o drugim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.