Fond i korinici medicinskih i ortopedskih pomagala

Postignut dogovor: Od aprila 80 pelena mjesečno

  • 07.03.2019. 13:01

Fond zdravstvenog osiguranja postigao je dogovor s korisnicima medicinskih i ortopedskih pomagala. 

Od aprila će korisnici pelena imati veća prava. Umjesto 60, imaće pravo na 80 pelena mjesečno, kaže direktor Fonda Dejan Kusturić. 

Uređenje tržišta i definisanje marži, Fondu bi dobro došlo. U razgovoru s Odborom za predstavke, prijedloge i društveni nadzor,kako kažu u Fondu, došli su do tri zaključka. 

Česti sastanci Fonda s korisnicima medicinskih i ortopedskih pomagala, prvi je zaključak. Drugi je, kako kažu, da Agencija za lijekove svojim internim aktima definiše modele utvrđivanja ispunjenosti standarda prilikom upisa medicinskih sredstava u registar. Posljedni je da Vlada Republike Srpske Zakonom koji reguliše oblast ograničavanja trgovinskih marži, takvo ograničenje daje na marže i kada je riječ o medicinskim sredstvima. 

Srđan Mazalica poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS kaže da su zaključci i više nego dobri. Tvrdi, ovim se šalje poruka i za dalja institucionalna rješenja kada je u pitanju čitava oblast medicinskih sredstava. Na Agenciji za lijekove je, kaže Mazalica, da internim aktima više utiče na kvalitetnija medicinska sredstva na tržištu. 

Poslanik PDP-a u Parlamentu Srpske Draško Stanivuković, nakon saznanja da ne postoji institucija koja kontroliše kvalitet pomagala, kaže, neophodno je da se u budućnosti formira i jedna ovakva laboratorija. Tvrdi, Zakon koji reguliše oblast ograničavanja trgovinskih marži kada su u pitanju medicinska sredstva, današnji je ključni zaključak. Kaže, ovo bi dovelo do toga da Fond dobija povoljnije medicinska sredstva, smanjili bi se rashodi, a to bi dovelo do povećanja broja ortopedskih pomagala za korisnike.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином