Postaje li Republika Srpska od oktobra većinski vlasnik "ŽRS"

  • 24.09.2020. 19:11

U "Željeznicama Republike Srpske", nadaju se da će Srpska konačno, početkom oktobra, postati većinski vlasnik ovog javnog preduzeća. Sve aktivnosti koje su bila planirane do maja ove godine usporene su zbog pandemije i usporenog rada sudova. Ispitno ročište na kojem će se utvrditi potraživanja povjerilaca sada je zakazano početak oktobra.

"Donijeti odluka suda koja će biti, definisaće kapital, imovinu društva i gdje će se ući u proces definisanja vlasničke strukture. Ročište je zakazano gdje će biti prisutni svi oni povjerioci koji potražuju, imaju potraživanja. tu se nadamo da će država sav onaj dug koji je "Željeznica" imala konvertovati u kapital i time će postati većinski vlasnik preko 98 odsto i ond ćemo ući u fazu daljeg definisanja novog preduzeća", kaže Slavko Gligorić, generalni direktor JP "Željeznice Republike Srpske". 

U Upravi kažu da "Željeznice" imaju dugovanja od 200 miliona KM. Uglavnom su to obaveze po kreditnim zaduženjima i za izmirivanje im je potrebna pomoć države. Dugovanja prema dobavljačima i radnima su, kaže Gligorić, izmirena. Potraživanja Željeznica su manja od 100 miliona maraka. Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, poručuju da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa predviđenim dinamičkim planom. 

"Stav Vlade Republike Srpske i Ministarstva saobraćaj i  veza je da Željeznice Republike Srpske imaju perspektivu da postanu samoodrživo i tržišno orjentisano preduzeće", ističu u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Prema planu restrukturisanja, do kraja 2020. godine Željeznice moraju smanjiti broj radnika sa trenutnih 2.226, na 2.098, kaže Gligorić. Do nove godine 40 radnika odlazi u zasluženu penziju. Oko 100 radnika je višak, dok je 330 radnika sa smanjenom radnom sposobnošću, invalida rada i ratnih vojnih invalida. 

"To su ti radnici koje ne možemo rasporediti po novoj sistematizaciji. Šta s njima? Nećemo dozvoliti da ni jedan radnik zbog svoje smanjene sposobnosti radne ili zbog bolesti dođe, jednostavno ostane bez posla. Mi ćemo ići kroz program zbrinjavanja tih radnika- da li će to ići na penzionisanje, dokup staža, stimulisanje nekakvog novog biznisa, ukoliko žele otpremnine", dodaje Gligorić.

Od početka restrukturisanja, 2017. godine, broj radnika u "Željeznicma"  je smanjen za 800. Uglavnom su penzionisani, dobili otpremnine, a dosta ih je našlo zaposlenje u drugim preduzećima.