Poslije izbora - inicijativa

Poslodavci predlažu više nivoa zdravstvenog osiguranja u Srpskoj

  • 25.08.2018. 20:06

Uvođenje više nivoa zdravstvenog osiguranja po principu koliko ulažete toliko i dobijete, to će poslodavci predložiti Vladi Srpske. Sa prijedlozima će doći nakon izbora, a tu praksu preuzeli bi od zemalja regiona gdje, kažu, to dobro funkcioniše.

"Na primjer, imate minimalni paket za one koji ne uplaćuju ništa u zdravstveni sistem i imate više nivoe zdravstvenih usluga koje mogu koristiti oni koji uplaćuju nešto više", kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Ta kombinacija bi podrazumijevala i treći stub zdravstvenog osiguranja, odnosno javno-privatno partnerstvo, objašnjava Aćić. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić smatra da ta ideja nije najbolja. Za ulaganje u zdravstvo ima bolje prijedloge.

"O tome svakako treba razmišljati, ali mi smo socijalna država, koja se brine o svakom svom stanovniku i ne mislim da bi dodatno osiguranje nešto poboljšalo priliv u Fond i riješilo neke probleme. Mislim da bi se lakše riješilo da se doprinosi plaćaju na punu platu, a ne na minimalac i nelogično je da 200 KM bude oslobođeno doprinosa", kaže Bogdanić.

U Fondu zdravstvenog osigranja kažu da su otvoreni za promjene. Ipak, poručuju, svaku ideju treba detaljno analizirati.

"Fond je spreman da se sa Ministarstvom zdravlja, u čijoj je nadležnosti reforma zdravstvenog sistema, uključi u eventualno razmatranje novih paketa prava iz zdravstvenog kao i da sa Unijom udruženja poslodavaca konkretnije razgovaramo na ovu temu, jer je svima u interesu da zdravstveni sistem činimo boljim i kvalitetnijim", poručuju iz FZO RS.

Podsjećaju u Fondu da se trenutni model zdravstvenog osiguranja, regulisan zakonom i pravilnicima, bazira na principu solidarnosti. U Uniji udruženja poslodavaca smatraju da bi pored nivoa zdravstvenog osiguranja trebalo uvesti i imovinski cenzus za ostvarivanje prava na besplatno zdravstveno osiguranje.