Glavni koordinacioni tim

Poslodavci koji otpuste radnike neće dobiti pomoć institucija

  • 02.04.2020. 16:40

Glavni koordinacioni tim apelovao je danas da poslodavci ne otpuštaju radnike i poručio da oni koji to budu činili neće moći da računaju na pomoć institucija Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Glavni koordinacioni tim upoznat je da je Vlada Republike Srpske danas donijela Odluku o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart, kao mjeru ublažavanja posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona u Republici Srpskoj i regiji, odnosno kao mjeru sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima.

Ovom mjerom planirano je da se pomogne najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti.

"Procjena potrebnih sredstava, koja će biti isplaćena iz Fonda solidarnosti, jeste oko 16,5 miliona KM, čime bi bili uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika", navodi se u saopštenju.

Na sastanku Glavnog koordinacionog tima, koji čine premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i danas je apelovano da se građani striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Na sastanku je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, sprovođenje zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije i drugih institucija, s ciljem suzbijanja virusa korona u Republici Srpskoj, te pomoć privrednim subjektima koji koji imaju poteškoće u poslovanju usljed novonastale situacije. 

Тагови: