Srebrenka Golić

"Posljednje Zvizdićeve inicijative školski primjer kršenja Ustava BiH"

  • 14.11.2020. 09:50

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da su najnovije poslaničke inicijative člana Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića kojima se predlaže donošenje okvirnog zakona o zaštiti životne sredine i korištenja prirodnih resursa BiH i okvirnog zakona o prostornom planu BiH, školski primjer kršenja Ustava BiH.

Golićeva je rekla Srni da je Zvizdić otišao korak dalje i traži da se tim zakonom zaštite i prirodni resursi BiH, zanemarujući činjenicu da su svi prirodni resursi u vlasništvu Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Ovo je, napomenula je, ko zna koja po redu Zvizdićeva inicijativa da se usvoji zakon o zaštiti životne sredine i korištenja prirodnih resursa BiH.

Vlada Republike Srpske, podsjetila je Golićeva, posljednji put je 2017. godine odbacila inicijativu o donošenju krovnog zakona iz ove oblasti, rukovodeći se isključivo ustavima BiH i Srpske, koji propisuju da Srpska uređuje i obezbjeđuje zaštitu životne sredine.

To, tvrdi Golićeva, uključuje i donošenje zakonskih akata koji uređuju oblast zaštite životne sredine.

Golićeva je upozorila da bi donošenje zakona o zaštiti životne sredine na nivou BiH predstavljalo eklatantno kršenje Ustava BiH i entitetskih ustava.

"Zvizdić bi, kao dojučerašnji predsjedavajući Savjeta ministara, trebalo da zna da je usvojen Mehanizam koordinacije, kojim su precizno utvrđeni načini koordinacije svih nivoa vlasti i unutar BiH i u komunikaciji sa EU", napomenula je Golićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska, FBiH i Brčko distrikt imaju set zakona u oblasti zaštite životne sredine, ministarstva nadležna za zaštitu životne sredine odlično sarađuju, zakoni i podzakonski akti se usklađuju i zajednički se radi na realizaciji Strategije aproksimacije sa pravnim nasljeđem EU.

Golićeva je pojasnila da "jasna koordinacija u BiH" o kojoj se govori u Strategiji aproksimacije, ne zahtijeva donošenje krovnog zakona nego dosljedno poštovanje Mehanizma koordinacije u BiH, koji, kako je navela, Zvidić od samog početka uporno i dosljedno opstruiše.

"Pokušaj Zvizdića kojim od Savjeta ministara traži da u roku od šest mjeseci pripremi prijedlog okvirnog zakona o prostornom planu BiH za period od 2020. do 2040. godine takođe je udar na Ustav BiH", naglasila je Golićeva.

Golićeva je upitala koje ministarstvo bi trebalo da pripremi ovaj zakon i po kom članu Ustava BiH, te podsjetila da je prema ustavima i BiH i Republike Srpske prostorno planiranje, odnosno donošenje dokumenata prostornog planiranja u isključivoj nadležnosti entiteta.

"Republika Srpska ima svoj Prostorni plan. Denis Zvizdić bi, kao arhitekta koji je na fakultetu učio osnove urbanizma i prostornog planiranja, morao znati kako se vrši proces usaglašavanja planiranja između teritorijalnih jedinica", smatra Golićeva.

Ona je dodala da umjesto što gubi vrijeme na podnošenje besmislenih inicijativa, Zvizdiću bi "bilo bolje da svoja stručna znanja usmjeri da pomogne FBiH da konačno donese svoj prostorni plan, koji je u proceduri više od 12 godina".

"Mi u oba entiteta imamo dobro zakonodavstvo i stalno radimo da ga unaprijedimo i usaglasimo sa evropskim zakonodavstvom. Donošenje okvirnih zakona, koje Zvizdić inicira, nije unapređenje - to je podmetanje klipova u točkove, usporavanje procesa i otvaranje puta za osnivanje novih, potpuno nepotrebnih institucija", ističe Golićeva.

Golićeva je poručila da ovako nešto neće proći, te da bi umjesto stalnih opstrukcija, Zvizdić svoju poziciju trebalo da iskoristi da Mehanizam koordinacije konačno profunkcioniše u punom obimu i da BiH konačno ubrza svoj put ka EU integracijama.