Narodna skupština demantovala Stanivukovića

"Poslanik nema pravo na službeno vozilo, najviše goriva potrošio Klub SDS-a"

  • 05.06.2020. 14:13

Povodom izjava PDP-ovog poslanika Draška Stanivukovića oglasila se Narodna skupština, koja demantuje njegove navode.

"Narodni poslanik Draško Stanivuković u četvrtak, 4. juna 2020, u intervjuu datom u emisiji „Puls“ RTVBN iznio je niz netačnih tvrdnji vezanih za rad Narodne skupštine Republike Srpske", saopšteno je iz Narodne skupštine.

"Narodni poslanik Stanivuković rekao je da ne koristi službeni automobil, iako kao narodni poslanik „ima mogućnost da ga koristi“. To nije tačno. Prema „Pravilniku o uslovima i načinu korišćenja putničkih motornih vozila u Narodnoj skupštini Republike Srpske“ pravo na korištenje službenog vozila imaju šefovi klubova poslanika, a ne narodni poslanici", kažu iz Skupštine i dodaju:

"Narodni poslanik Stanivuković rekao je da je „Narodna skupština Republike Srpske dala 102.000 КM za gorivo“. To nije tačno. U 2019. godini Narodna skupština ukupno je za gorivo utrošila 74.901,96 КM. Кada je riječ o potrošnji  najviše goriva u prošloj godini potrošili su klubovi poslanika SDS-a 14.621,71 КM i Socijalističke partije 10.922,95 КM. Narodni poslanik Stanivuković rekao je da je Narodna skupština dala „više od 30.000 КM za gume“. To nije tačno. Procijenjeni iznos nabavke auto guma u 2019. godini bio je  14.500 КM, koliko je i utrošeno."

Na navode Stanivukovića da je "teškom mukom došao do podataka", iz zakonodavnog tijela Srpske navode:

"Narodni poslanik Stanivuković rekao je da je teškom mukom došao do ovih podataka o troškovima u Narodnoj skupštini. To nije tačno. Sve javne nabavke transparentno se objavljuju na sajtu Narodne skupštine, pod banerom „javne nabavke“. Podaci o raspisivanju javnih nabavki, njihovim uslovima, vrijednosti i slično dostupne su na sajtu, kao i odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača što znaju svi mediji koji veoma često koriste ovu mogućnost dolaska do informacija u svom radu. Pored toga sve javne nabavke Narodne skupštine objavljuju se i na Portalu javnih nabavki."

"Narodni poslanik Stanivuković rekao je da Narodna skupština kupuje fotokopir aparat od 35.000 КM.  Zarad istinitog informisanja javnosti potrebno je reći da je posljednji fotokopir aparat u Narodnoj skuštini kupljen prije 15 godina, tačnije 2005. godine. Ovaj aparat iskopirao je 10.500.000 kopija i zbog kvara je van funkcije. Aparat je potpuno amortizovan, popravka je nemoguća i trenutna vrijednost mu je 0. Narodni poslanik Stanivuković postavio je pitanje zbog čega Narodna skupština kupuje papir za fotokopiranje i fotokopir aparat dok istovremeno plaća štamparske usluge. Ove dvije kategorije se ne mogu poistovjetiti. Fotokopir aparat koristi se za kopiranje materijala za sjednice i drugih akata za šta se koristi i papir A4. Poslaniku Stanivukoviću, kao i svim drugim, na tom papiru i na tom fotokopir aparatu obezbjeđuju se materijali koje dobija za sjednice Narodne skupštine i radnih tijela čiji je član. S druge strane, štamparske usluge odnose se na publikacije koje štampa Narodna skupština, kao što je Informativni bilten Narodne skupštine „Кvorum“ koji izlazi tromjesečno ili „Vodič za narodne poslanike“, memorandumi, flajeri, koverte i slično. Na fotokopir aparatu ne mogu se štampati flajeri, memorandumi ili publikacije, isto kao što se ne mogu štampati novine i to je poznato svima koji se bave ovim poslovima.

"Narodni poslanik Stanivuković rekao je da ne može da dođe do podatka u Narodnoj skupštini, jer ih „oni kriju“. To nije tačno. Svi podaci u Narodnoj skupštini su transparentni i kada je riječ o spoljnim javnostima i kada je riječ o informisanju narodnih poslanika. Poslanik Stanivuković do danas nije zatražio nijedan podatak od generalnog sekretara i Službe Narodne skupštine. Plan nabavki Narodne skupštine usvaja Administrativna komisija Narodne skupštine, a ne predsjednik Narodne skupštine. Administrativnu komisiju čine predstavnici sljedećih partija: DNS-a, SDS-a, SNSD-a, PDP-a, Ujedinjene srpske, DEMOS-a i poslaničke grupe Zajedno za BiH. Tako je sve informacije o planu nabavki poslanik Stanivuković mogao da dobije i od člana Administrativne komisije iz njegovog kluba poslanika", kažu iz NS RS i dodaju:

"Na kraju odgovora želimo da podsjetimo da su svi revizorski izvještaji o provedenoj finanijskoj reviziji Narodne skupštine Republike Srpske pozitivni što je dokaz da u poslovanju nema ničega što je moglo biti ocjenjeno kao sumnjivo. "  

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)