Čubrilović izabran za predsjednika NS RS

Željka Cvijanović i Milorad Dodik položili zakletvu FOTO

  • 19.11.2018. 14:35

U Banjaluci je održana konstitutuvna sjednica 10. saziva Narodne skupštine RS.

16:15 Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio je zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

16:00 Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će njena osnovna ideja kao predsjednika Republike biti ista ona kojom je bila rukovođena i u prethodnom periodu, a to je jaka, stabilna i prosperitetna Republika Srpska.

15:50 Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Јosip Јerković položili su zakletvu.

15:47 Čubrilović je u obraćanju poslanicima naglasio je da je Narodna skupština jedan od stubova Srpske i dodao da je Parlament odraz tekovine i demokratije građana.

15: 41 Nedeljko Čubrilović je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Za Duška Ivića glasalo je osam narodnih poslanika, a suzdržanih je bilo 68, dok je jedan bio protiv. Za Čubrilovića je glasao 51 narodni poslanik.

15:35 Darko Banjac, poslanik DNS je u diskusiji rekao da, u skladu sa koalicionim sporazumom sa SNSD-om i SP-om, Klub DNS uz saglasnost Marka Pavića za predsjednika Narodne skupštine RS predlaže Duška Ivića iz Prijedora.

15:25 Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske položili su zakletvu, nakon što su njihovi mandati verifikovani na konstitutivnoj sjednici.

15:13 Nakon pauze nastavljena je konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS

15:10 U skladu sa dogovorom postignutim na sastanaku predstavnika političkih stranaka 14. novembra time bi prvi dio prve sjednice trebalo da bude zaključen, a u njegovom nastavku će biti birani potpredsjednici parlamenta. 

Poslije završetka svečane sjednice medijima bi u pres-holu Narodne skupštine kratko trebalo da se obrate predsjednik Srpske, srpski član Predsjedništva BiH i novoizabrani predsjednik Narodne skupštine. 

15:09 Svečanu zakletvu nakon toga polaže i potpisuje član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i obraća se poslanicima i javnosti. 

Protokolom prve sjednice predviđeno je da Narodna skupština na prijedlog njenog predsjednika potom donosi odluku o broju potpredsjednika, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i u Vijeće naroda Republike Srpske. 

15:08 Nakon što poslanici polože zakletvu, slijedi izbor predsjednika parlamenta, a članom 15 Poslovnika Narodne skupštine propisano je da svaki poslanik može da predloži kandidata za predsjednika. 

Novoizabrani predsjednik Narodne skupštine potom zauzima mjesto predsjedavajućeg i vodi dalji tok sjednice. 

Odmah poslije izbora predsjednik Narodne skupštine obraća se javnosti, a potom poziva predstavnika CIK-a da uruči sertifikate o izboru novoizbranom predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i potpredsjednicima Ramizu Salkiću i Josipu Jerkoviću, predviđeno je protokolom. 

Predsjednik Republike i potpredsjednici polažu, a potom potpisuju svečanu zakletvu, poslije čega je predviđeno da se predsjednik Srpske obrati u parlamentu. 

14:05 Poslanici su usvojili dnevni red i konstituisano je radno predsjedništvo koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika - Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

Poslije pauze poslanici će preći na treću tačku dnevnog reda koja se odnosi na imenovanje i verifikaciju mandata narodnim poslanicima, a potom će oni položiti svečanu zakletvu. 

U Narodnoj skupštini Republike Srpske izabrana je komisija za izbor i imenovanja u kojoj su, između ostalih, Igor Žunić, Davor Šešić, Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić. U skupštini je pauza od pola časa.

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Čen Bo, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. 

Svečani koktel biće upriličen u restoranu Narodne skupštine Republike Srpske. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм