Narodna skupština RS

Poslanici razmotrili Prijedlog zakona o platama, godišnje 270 miliona KM više

12:20, 30.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, koji predviđa povećanje platnih koeficijenata za sve zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je donošenje ovog zakona dobar korak izjednačavanja plata zaposlenima u oblasti kulture sa zaposlenima u javnoj upravi. 

"Ovo je prvi korak ka izjednačavanju koeficijenata sa zaposlenima u javnoj upravi. Vlada će izdvajati 270 miliona KM godišnje više za plate, a za kulturu će biti izdvojeno 650 hiljada KM", rekla je Trivićeva.

Navela je da će se u naredne tri godine i dalje raditi na izjednačavanju.

"U obračunu plata sa visokom stručnom spremom do sada je bio najveći jaz, dok je za zaposlene sa srednjom i nižom stručnom spremom taj koeficijent već izjednačen", rekla je ministar kulture i prosvjete RS.

Trivićeva je podsjetila da je ovaj zakon donesen na osnovu Memoranduma o zajedničkim mjerama 2018-2020. godine, koji je zaključen 2017. godine između Vlade i Saveza sindkata Republike Srpske.