Postoje zakonom predviđeni uslovi

Poslanici razmotrili Nacrt zakona o gradu Gradiška

12:47, 31.01.2019.
Thumbnail
Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o gradu Gradiška kojima se uređuju područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada.

U završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić zahvalila je poslanicima na kostruktivnom dijalogu i prijedlozima, naglasivši da je jedna od prednosti opština koje postaju gradovi mogućnost prikupljanja izvornih prihoda, ali i veći pristup evropskim fondovima. 

Ona je istakla da je u ovom procesu vođeno računa o ekonomskim i demografskim kriterijumima. 

Rešićeva je ranije rekla da je stav organa opštine Gradiška da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se ovoj opštini zakonom dodijeli status grada, te da je zakonom propisano da se grad može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja. 

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona pozvao kolege da danas izglasaju Nacrt zakona o gradu Gradiška i da se već na narednoj sjednici pozitivno izjasne o konačnom prijedlogu tog zakona. 

On je pozvao Vladu Republike Srpske i premijera Radovana Viškovića da u narednom periodu jednu od sjednica održe u Gradišci. 

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da će ova stranka podržati i konačni prijedlog zakona kojim Gradiška, kao perspektivna i resursima bogata opština, dobija status grada. 

On je sugerisao da u narednom periodu, na planu proglašavanja neke opštine gradom, treba jasnije definisati demografske, geografske i ekonomske kriterijume. 

Opština Gradiška zauzima površinu od 762 kilometra kvadratna u sjeverozapadnom dijelu Srpske.