Narodna skupština Srpske

Poslanici razmatraju budžet i program ekonomskih reformi

  • 22.12.2018. 19:02

Najvažniji dokument u godini, stigao je u Narodnu skupštinu. Poslanici razmatraju budžet Srpske za iduću godinu težak 3,2 milijarde maraka. Manji je za 168 miliona od prvog rebalansa budžeta ove godine, ali će poreski prihodi, kažu u Vladi, biti znatno veći, dok se za otplatu duga iduće godine izdvaja 260 miliona manje nego ove.

Izvršenje budžeta ne bi trebalo da bude problem, poručuje ministar finansija, Zora Vidović. Ako bude usvojen, nesmetan rad svih institucija, preduzeća i ustanova u Srpskoj biće zagarantovan, tvrdi Vidovićeva.

"Možemo biti sigurni da će institucije RS funkionisati normalno i da će moći obavljati svoju zadaću. I da će značajan dio se investirati u zdravstvo i školstvo i naravno obezbijediti se kontiuirana isplata i spoljnjeg i unutrašnjeg duga", kaže ministar finansija RS.

Zagarantovano je i sprovođenje mjera iz programa ekonomskih reformi od 2019. do 2021. godine, ubijeđeni su u vladajućoj većini. Rasprava o tom dokumentu uzela je veći dio dana, a i iz pozicionih i iz opozicionih klupa Skupštine se čulo da je propgram dobro sastavljen. Bilo je i nekoliko konkretnih prijedloga, naročito u oblasti digitalizacije i povezivanja obrazovanja sa tržištem rada. 

Iz Vlade odgovaraju da će razmotriti predložena rješenja. Ni u opoziciji nemaju velikih zamjerki. SDS-ov Miladin Stanić smatra da je program ekonomskih reformi prepoznao najvažnije probleme i da podržava mjere koje su u njemu navedene. U PDP-u traže uglavnom kozmetičke promjene. Ostalo je, kažu, solidno napisano. Dokument će, tvrde dobiti njihovu podršku ako budu prihvaćena dva amandmana. 

"Svaki zaposleni u javnoj instuticji može da prima samo jednu platu iz javnih izvora sredstava. Da se svako trošenje javnih sredstava preko 1.000KM javno objavi", kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a U NS RS.

"Ja ne mogu administrativnom mjerom nekom zabraniti da recimo neki ljekar ili neki profersor sa fakulteta bude i narodni poslanik, nemam na to pravo, to je čak i diskriminacija. Zakon o slobodno pristupu informacijama može da dođe i sve da dobije osim matičnog broja i kome je plaćeno i šta je plaćeno i zašto je plaćeno", kaže premijer Srpske, Radovan Višković.

Izvršenje budžeta, ali i mjera iz programa ekonomskih reformi, znatno je olakšao rad prethodnog saziva Vlade, poručuju u SNSD-u. Jedna od pozitivnih mjera je, kažu, uvođenje neoporezivog dijela dobiti, što je u privredu Srpsko ulilo više od 90 miliona maraka. Nadaju se da će se taj trend i nastaviti, ali poznajući novog premijera, poručuju, to ne bi trebalo da bude problem.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.