Izmjene i dopune

Poslanici raspravljali o Zakonu o lokalnoj upravi

  • 17.04.2019. 19:17

Rasprava o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj upravi trajala je od sinoć pa sve do današnje pauze u Parlamentu, u 15 časova, kada je, na tu tačku dnevnog reda, konačno i stavljena tačka.

Tim prijedlogom rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama produžava se do 30. juna 2021. Međutim, iako je potrajalo satima, najmanje se o tome diskutovalo. Ono što je uzelo mnogo više vremena su, vjerovali ili ne - svinje, fiskalni računi, bokseri, propali studenti. O čemu se, ustvari, najviše diskutovalo dok je, formalno, trebalo da bude riječi o prijedlogu zakon, čini se, ni Lejlu Rešić nije iznenadilo.

“Ja sam dugo razmišljala kako da koncipiram svoje završne riječi, nakon tradicionalno osam sati rasprave, bez obzira na to koji zakon dolazi iz našeg resora mi uvijek provedemo osam časova”, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske. 

Povrede poslovnika i krivi navodi prštali su na sve strane. I od vlasti i opozicije. Da bi se ubrzali i bili efikasni u više navrata su opominjani.

Ipak, izgleda da se pojedincima nije žurilo. 

“Ja bi zamolio da razmislite ima li potrebe za ovim povredeama poslovnika, da pređemo da se vratimo, tački dnevnog reda mislim da je suvišno pričati nećete ništa novo reći a stvarno smo se udaljili od teme”, kaže Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

“Ni jedan narodni poslanik ne smije da krši poslovnik, nema to pravo, da l' bio mlad, star, obrazovan, ili neobrazovan ovo treba da nam bude svetinja, mora jer kako drugačije da rapravljamo,sad treba ja da ga ostavim i da izađemo svi iz sale”, kaže Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

“Nije problem nikakav ako treba da radimo do oroza ćemo raditi ali neće biti kako kaže Miladin Stanić i Draško Stanivuković, bar dok sam ja u ovoj skupštini”, kaže Kostadin Vasić, šef Kluba Ujedinjene Srpske u NSRS.

Pojedini poslanici kažu da se neke njihove kolege javljaju na sve i svašta najviše zbog lične promocije i da se, svako malo, skrene sa teme o kojoj bi, po dnevnom redu, trebalo da se diskutuje. 

“Zato što je primjetno ovdje da svakim danom imamo jednu predstavu koja traje od 10 do 11 sati i sada kad bi zumirali vidjeli bi da ti ljudi nema u sali  tačno imaju tajminge znaju kada je veća gledanost i u tom trenutku se ovdje odvija cirkus”, kaže Nedeljko Ćorić, poslanik SNSD-a u NSRS.

"Mi smo se uhvatili sada dnevno političkih tema ko je za otkaz ko je za zapošljavanje ko za otpuštanje trebamo se maniti toga nije to način na koji ćemo riješiti problem", kaže Zora Vidić, poslanik SDS-a.

Kad su, na kraju, nekako i uspjeli da se vrate na temu, poslanici su bili saglasni da nije rješenje otpustiti višak zaposlenih. Smatraju da se sistematičnije mora razgovarati o uslađivanju broja radnika u administracijama lokalnih zajednica.