Narodna skupština Srpske

Poslanici raspravljali o izvještaju Anketnog odbora

  • 02.07.2018. 19:04

Svi poslanici treba da glasaju za izvještaj i zaključke Anketnog odbora, jer bi, u suprotnom, narušili dignitet Narodne skupštine. To je poruka predsjednika Odbora, Branislava Borenovića.

25. sjednica nastavljena je izvještajem Anketnog odbora, jer je Vlada Republike Srpske povukla sedam tačaka s dnevnog reda, koje je trebalo da budu razmatrane prije Izvještaja. Borenović ponavlja da, na osnovu svih činjenica do kojih je došao Anketni odbor, postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen, ali i da Tužilaštvo nije dobro radilo svoj posao.

"Tužilaštvo se cijelo vrijeme sklanjalo od odgovornosti kada je u pitanju slučaj smrti Davida Dragičevića, i to je nepodijeljen stav javnosti, stručnjaka i članova Anketnog odbora. Kao nesporno je utvrđeno od strane Anketnog odbora da nadležni tužilac nije do današnjeg dana donio naredbu o sprovođenju istrage", istakao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora u NS RS. 

Niko u Narodnoj Skupštini nema nadležnost, a ni pravo da kaže da li je neko ubijen ili ne - poručuje to član Anketnog odbora Drago Kalabić. Apsurdno je to što mjesec dana u tužilaštvu   nisu radili, kako kaže, skoro ništa, a, za to vrijeme, poslanici su preuzeli posao tužilaca - kaže Kalabić.

"Ne dolazi u obzir da sam igdje izjavio da David Dragičević nije ubijen. Ne dolazi u obzir da ću ikada izjaviti da stojim iza nekoga ko kaže da je to zadesna smrt. Cijelo vrijeme insistiram da to treba da kaže nadležna institucija koja je to dužna po Ustavu, po zakonu, po tradicionalnoj podjeli vlasti", naglasio je Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. 

Sat vremena nakon početka sjednice, u Skupštinu je došao i Davor Dragičevic. Pozvao je sve poslanike da podrže izvještaj Anketnog odbora, a, ukoliko podrška ne bude jednoglasna, pozvao je one koji budu glasali "za" da napuste sjednicu. Predao je 83 pisma za svakog poslanika, i nakon toga otišao. Pismo je u skupštini pročitao PDP-ov Perica Bundalo.

"Zapamtite da vi više ne branite moga sina. Moj sin je ubijen i više ga niko ne može vratiti. Vi ćete taj dan da branite sve druge sinove i ćerke, na kraju krajeva, branićete i svoju djecu, kako se ovako nešto više nikada ne bi ponovilo", pročitao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS. 

Ja nemam nikakve dokaze da bi sudio šta se desilo - poručuje SNSD-ov Radovan Viškovic. To mogu da rade institucije, kaže Višković i proučuje da jedino kao odgovoran čovjek može da ih pozove da rade svoj posao. Pita se zašto se niko iz Tužilaštva nije udostojio da poslije devedeset dana izađe i napokon kaže šta se desilo. I drugi su, kaže šef SNSD-ovog kluba, mogli da pišu pisma, ali da za njih očito nije bilo razumijevanja.

"Je li imao pravo na ovakvo pismo i pisao ga, otac ubijenog Markovića, načelnika Centra sa Sokoca. I boga mi, nisi se nešto zalagao za to. I je li imao pravo da ovako isto piše i sin Riste Jugovića? Ja ovde javno i pred kamerama kažem, ne želim u ovome da učestvujem i da me neko "na kvarno" u ovo uvuče", istakao je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Čuo se u parlamentu i prijedlog da se prestane sa međusobnim prepucavanjima u skupštinskoj sali već da šefovi poslaničkih klubova svih stranaka zajedno napišu zaključak, s kojim bi išli prema Tužilaštvu. 

"Šta bi se desilo ako usvojimo zaključke? Ništa. Šta se dešava i ako ih ne usvojimo? Dobro, ništa. Zaista mislim da treba da ovo što je gospodin Berić govorio, u tom pravcu, da se možda napravi neka pauza i da se dogovore svi klubovi da se napravi zajednički zaklčjučak. Da se da nadležnom Tužilaštvu kratak rok i da se izađe sa stavom pred ovim narodom o čemu se radi", istakao je Radovan Vuković, poslanik SNSD-a u NS RS. 

Sjednica je, za nepuna dva sata prekinuta dva puta. Prvu pauzu zatražio je klub PDP-a, a drugu klub SDS-a, uz obrazloženje da treba da pregledaju materijale iz izvještaja Anketnog odbora. Materijali za 25. sjednicu objavljeni su prije skoro mjesec dana.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.