Narodna skupuština Republike Srpske

Poslanici o bezbjednosti raspravljali iza zatvorenih vrata

  • 11.06.2019. 19:10

O stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj, narodni poslanici danas su raspravljali iza zatvorenih vrata Narodne skupštine, mimo očiju javnosti. Sjednica je bila zatorena zbog osjetljivih tema i detalja koji bi mogli ugroziti istrage najtežih krivičnih djela. Rasprava je bila konstruktivna, i u skupštinskoj sali se moglo čuti mnogo toga što poslanici ne bi rekli pred očima javnosti, kaže ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

"Mi smo i tražili da određene stvari ne mogu javno da se pričaju ne zbog toga što mi nismo kroz informaciju takve stvari rekli. Prečistili smo dobro informaciju i znamo dobro da određene stvari ne smijemo iznijeti kao što se tiče istraga pod najtežim krivičnim djelima. Ali uvijek dođete u situaciji da narodni poslanici krenu da raspravljaju o toj informaicji koju su dobili na način koji možda nije primjeren i koji može da otkrije neke činjenice i ugrozi dalju istragu," rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Što se tiče ministra, stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je na zadovoljavajućem nivou. Tako ne misli opozicija, koja je stanju bezbjednosti dala lošu ocjenu. Smatraju i da nije bilo razloga da sjednica bude zatvorena.  

"Mislim da u ovom trenutku nema potrebe da bude zatvorena sjednica. Pogotovo jer je ministarstvo javnosti učinilo dostupnim informaciju o bezbjednosti. Ne bih rekao da je to informacija o bezbjednsoti, ona je za mene više o stanju sigurnosti. Metodološki je rađena otprilike kao što se radi izvještaj o radu ministarstva unutrašnjih poslova," kaže Perica Bundalo, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske. 

U izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o stanju bezbjednsosti, migranstska kriza je gorući problem sa kojim se suočava Republika Srpska i BiH. Republiku Srpsku, navodi se u izvještaju, nisu zaobišli ni globalni problemi terorizam i ekstremizam.