Poslanici NSRS o javno-privatnom partnerstvu

  • 25.06.2020. 18:43

Posljednjeg dana skupštinskog zasijedanja za ovu sedmicu poslanici Parlamenta Republike Srpske najviše su diskutovali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Manje administrativne barijere, povoljniji ambijetn ali i bolji uslovi za građane,glavne su karakteristike ovog zakona, poručuje ministar finansija Zora Vidović. Javno privatno partnersto se kaže može realizovati u svim oblastima, pa se samim tim može privući i više investicija.

“Osnovne dvije stvari koje će građani da dobiju jeftiniju i kvalitetniju uslugu i da eto ta da usluga bude ekonomski opravdana za Republiku Srpsku ta da osnovna usluga”, kaže Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Ni iz opoziconih klupa nije bilo previše zamjerki osim što su pojedinci iskoristili i ovu priliku da pomenu teme koje nisu na dnevnom redu. U SDS-u smatraju da bi ovaj zakon mogao smanjiti administrativne barijere ali ga prije svega treba uskladiti sa drugim zakonima sa kojima se kosi. Da bi javno privatno partnerstvo u Srpskoj i zaživilo,kako kažu, mora postojati jasan pravni i regulatorni okvir

"Ova dva činioca, preduslov za javno privano partnerstvo koje se odnosei nda dobre institucije i zakone čini mi se tu malo kaskamo i da je to jedan od osnovnih razloga nije u potpunosti eksploatisan institut javno privatnog partnerstva u Republici Srpskoj”, kaže Zoran Vidić, poslanik SDS-a u NSRS.

Javno privatno partnersto trebalo bi da bude novi izvor finasiranja kažu iz SNSD-a. Dobar je to način da se prevaziđe kriza i u javnom i privatnom sektoru posebno nakon pandemije virusa korna. Vjeruju da će ovaj oblik unaprijediti i usluge posebno jer se ova kombinacija dobro pokazala u zemljama regiona. Prednost ipak kažu treba dati domaćim investitorima.

“Mislim da bismo prilikom sklapanja javnog partenrstva  trebali voditi računa ako postoji neko na teritoriji Republike Srpske, od lica koja se bave određenom djelatnosti trebali dati prednost tim licima sa teritrorije Republieke Srpske”, kaže Dragoslav Kabić, poslanik SNSD-a.

Poslanici parlamenta Srpske danas su su usvojili i Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori. Protiv deklaracije nija glasao niko. Usvojeni su i ostali Zakoni i prijedlozi o kojima se diskutovalo prethodnih dana.