Banjaluka

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske o ukidanju vanrednog stanja

  • 20.05.2020. 19:05

Republika Srpska spremna je za ukidanje vanrednog stanja, a samim tim i policijskog časa, poručeno je u obraćanju na sjednici Parlamenta Republike Srpske.

Od pojave prvog slučaja Srpska je preduzela niz mjera i uspješno se nosila sa nevidljivim neprijateljom, kaže premijer Radovan Višković. Ipak, ukidanjem vanrednog stanja vraćamo se u na vanrednu situaciju, što u ovom slučaju podrazumijeva, nošenje, maski, fizičku distancu i redovnu dezinfekciju. 

Najvažnije je kaže premijer da se na vrijeme reagovalo da se spriječi najgori scenario kao što su imale pojedine evropske zemlje. Zatvaranje škola, granica, formiranje karantina, ograničavanje kretanja samo su neke od mjera koje su ekpresno preduzete. Nije bilo ni malo lako, ali sve je rađeno u interesu Republike Srpske tvrdi premijer.

"Odmah treba naglasiti da niko od nosilaca vlasti, nije želio uvođenje vanrednog stanja niti jednom političaru nije u interesu da nosi odgovornost tokom vanrednog stanja, ali u Republici Srpskoj postoji odgovornost vlasti počevši od Narodne skupštine Republike Srpske, predsjenika Republike, srpskog člana Predsjedništva i Vlade Republike Srpske, koja je prihvatila odgovornost i svi su radili u izuzetno nepovoljnim istorijski teškim trenucima", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Nije bilo lako usaglasiti mjere, ali samo usaglašene mogle su dati dobar rezulat, kaže predsjenik Republike Srpske Željka Cvijanović. Nije bilo od pomoći ni to što je Federacija vukla neke poteze bez da obavijesti vlasti u Srpkoj, a podrazumijevale su zajednični angažman. Ipak, najvažnije je da su sve uredbe tokom vanrednog stanja donesene u skladu sa Ustavom. O donošenju Uredbi nije se  konsultovala sa opozicijom jer je kako kaže procijenila da bi joj samo otežali posao i opstruisali dobra rješenja.

"Ja sa procijenila da vi ne biste bili ni malo konstruktivan faktor u donošenju brzih rješenja u rješavanju pitanja ili problema koja se tiču građana, a posebno nisam imala vjeru da biste dorpinijeli dobrim rješenjima i vjerovatno je to razlog kada hoćete da pričamo na taj način razlog što niste bili uključeni", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Normalnom životu treba se što prije vratiti posebno zbog oživljavanja privrednih aktivnosti kaže predjenik Narodne skupštine Republike Srpske Nedljko Čubrilović. Vanredno stanje nam je kaže pokazalo da ukoliko smo politički jedinstveni i institucionalno jaki, možemo ostvariti sve ciljeve i rješavati sve probleme i izazove koji se nađu pred Republikom Srpskom. Da bi se sa posljednicama virusa uspješno borilo bilo je potrebno donijeti određene pravne akte, a to je kako kaže Čubrilović zahtijevalo proglašavanje vanrednog stanja.

"Smatram da smo u sadašnjem stanju panedemije imajući u vidu potrebu povratka u normalne tokove života, a posebno oživljavanje privrednih aktivnosti danas u situaciji da NSRS ukine vanredno stanje", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Vanredno stanje u Republici Srpskoj proglašeno je 28. marta. Time je omogućeno predsjedniku Republike da koristi ustavno pravo i donosi uredbe sa zakonskom snagom.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.