Banjaluka

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske glasali o apsolviranim tačkama

  • 24.09.2020. 19:16

Zakon o eksproprijaciji radi izgradnje aerodroma u Trebinju, odluka o izradi Zoning plana, Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku-neke su od tačaka koje su usvojili poslanici Narodne skupštine.

Najveću diskusiju danas je izazvao izvještaj Regulatorne komisija za energetiku Republike Srpske. Predstavnik ove komisije naveo je da je prošle godine izdato, odnosno produženo pet dozvola za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti. A podnesen je i 101 zahtjev krajnjih kupaca za rješavanje sporova. Iz Komisije poručuju da pravi izazovi u njihovom radu tek predstoje.

"Stupanjem na snagu novog zakona o električnoj energiji, od 1. januara 2021. regulatorna komisija će biti suočena sa velikim izmjenama u zakonskom okviru sa proširenim nadležnostima, prvenstveno u pogledu nadzora tržišta električne energije", rekao je Nedeljko Sredić, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

Poslanici opozicije imali su zamjerki na izvještaj, tvrde pun je manjkavosti. Nisu propustili da pomenu cijenu električne energije a zamjerki je bilo i na ulaganja u energetiku. Dotakli su se i reorganizacije u elektroprivredi ali i zaduženja.

"Svake godine se uzimaju krediti za obnovu distributivne mreže, ti dugovi smanjuju se ali nije normalno da je u 2018. to 12,6 a 2019. 11,36, da rastu gubici koji se odobravaju", istakao je Milenko Vićanović, poslanik PDP-a u NSRS.

Iz SNSD-a na sve prozivke imali su da kažu jedno a to je da je struja u Srpskoj i dalje najjeftinija u regionu. U distributivnu mrežu kažu mora da se ulaže a kad je riječ o reorganizaciji, odlasci i otpremnine bili su na dobrovoljnoj bazi. Podsjetili su opozicionare i odakle sežu pojedina dugovanja ali i nameti.

"Kolege, moji prethodnci nisu htjeli da budu iskreni i da kažu da su ove dozvole za obnovljive uzvore koje plaćamo, nadoknada, uglavnom dodijeljena za vrijeme vaše vlasti i ovo su preuzete obavze i moraju da se poštuju", naglasio je Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u NSRS.

Nastavak sjednice Parlamenta zakazan je za 12. oktobar. Trebalo bi da započne izvještajem Glavne službe za reviziju javne službe Republike Srpske. 

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина