Republika Srpska

Poslanici Narodne skupštine o nacrtu Zakona o socijalnom stambenom zbrinjavanju

  • 30.01.2019. 19:11

Zakon o socijalnom stambenom zbrinjavanju ujedinio je poslanike u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. 

Svi su saglasni da je neohodan, ali imaju nekoliko zamjerki. Poručuju da je potrebno posebno razdvojiti lica koja imaju pravo na stan. Prije svega ona koja su u socijalnoj potrebi od onih koji bi pravo na stan trebalo da ostaruju zato što su im zanimanja deficitarna ili su mladi bračni planovi. 

"Nemojte da proizvodimo zakonom da čim se neko oženio ili udao da je socijalni slučaj, moramo ovo razdvojiti, imati malo više senzibiliteta, da u samom tekstu zakona razdvojimo dvije stvari, društveno podsticajnu stanogradnju koja je namijenjena potrebama u kadrovskom smislu, a da socijalne stanove potpuno odvojimo i da ih definišemo da su namijenjeni licima koji su u stanju socijalne potrebne", kaže Dragan Čavić, šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nacrtom zakona nije predviđeno ko će biti zadužen za registar po kome bi se stanovi dodjeljivali. U SNSD-u smatraju da to mora biti jasno definisano kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Nije jasno, kažu, da se odredi da li će registar biti vođen na nivou Republike Srpske ili lokalnih zajednica. 

"Jednog dana kada uđemo u provođenje ovog zakona i kad budemo htjeli da znamo koliko smo stanova na taj način dobili kako ćemo doći do te brojke", kaže Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a.

Po mišljenju opozicije, Nacrt zakona o socijalnom stambenom zbrinjavanju pun je nelogičnosti. Smatraju i da pojedini članovi zakona demantuju druge članove. 

"Miješanje baba i žaba u pravom smislu te riječi, komponenti koje su razvojne sa drugima koje su neprimjerene, spajanje slojeva društva koja su razvojna komponenta sa socijalnim slučajevima", kaže 

Sve što će doprinijeti da ovaj zakon bude bolji biće usvojeno, smatra premijer Radovan Višković. Kako kaže, cilj je da završni tekst ovog akta bude što bolji.

"Nacrt zakona je podložan svim vašim prijedlozima, sugestijama i pozivam sve one narodne poslanike koji imaju o samom Zakonu, bilo kom članu da kažu svoje primjedbe predlagač skupa sa Vladom sve će te primjedbe obraditi sve što je u skladu sa propisima i mogućnosti biće ugrađeno", kaže premijer Republike Srpske, Radovan Višković.

Predlagač Zakona o stambenom zbrinjavanju bilo je Ministarvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske. Nakon što je ukinuto za zakon je zadužen Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije. Poručuju, donošenje zakona je važno prije svega zbog osnovnih ljudskih prava, ali i zbog toga što ima mnogo porodica koje to pitanje ne mogu da riješe.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм