Narodna skupština Srpske

Poslanici jedva usvojili dnevni red

  • 07.03.2019. 19:06

Zakon o igrama na sreću uvršten je na dnevni red parlamenta Srpske, i to po hitnom postupku. Novi Zakon bi van snage stavio sadašnje rješenje koje predviđa da se po aparatu za klađenje plaća samo manji paušal, a da, umjesto paušala, kladionice plaćaju porez po ostvarenom prometu. Zamjerku je opozicija imala baš na hitni postupak.

"Nismo vidjeli iz materijala koji nam je dostavljen neku osnovu po kojoj bi se ovaj zakon trebao donositi po hitnom postupku i zbog toga je moje pitanje čemu žurba", istakao je Perica Bundalo, šef kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

Premijer Radovan Višković im je pojasnio da je tako nešto neophodno, jer pojedini lobisti ne žele novi akt, pa bi vrijeme do uvrštavanja zakona po redovnoj proceduri, iskoristili za pritisak na funkcionere. Pritisak su, kaže Višković, lobisti već pokušali da vrše i na njega lično.

"Lobi toliko jak da koriste i Narodnu skupštinu Republike Srpske i poslanike da zaustave donošenje ovog zakona i to su lobiji iz regiona, a ne samo u Republici Srpskoj. Imali smo zakon prije 15 i 20 dana, ali nismo htjeli ni na Vladu da donosimo da ne dozvolimo lobistima vrijeme koje se sada traže da izlobiraju ukidanje ovog zakona", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Slično rješenje je, kaže Višković prošle godine donijela i FBiH, i njime udvostručila prihode, pa bi, tvrdi, novim aktom i Srpska imala isključivu korist. Odgovarao je Višković i na druga pitanja, a poslanike je najviše zanimala gradnja putne infrastrukture, kontrola plaćanja poreza i smanjenje broja zaposlenih u javnim preduzećima. Svojih deset minuta, imao je i predsjednik parlamenta. Poslanicima je predočio plan rada Narodne skupštine za 2019. godinu.

"Svakako u ovoj 2019. godini, naša želja je da se što ozbiljnije pristup analizama, i da se na što kvalitetniji način prikaže rad Narodne skupštine, posebno uzimajući u obzir da slijedi donošenje značajnih sistemskih dokumenata", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Na dnevni red treće redovne sjednice uvršten je i Zakon o obnovljiivim izvorima energije, a odlučeno je da se objedini rasprava o Zakonu o gradu Gradiška i Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Srpske.
 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина