Narodna skupština Republike Srpske

Poslanici jednoglasno odbacili Izvještaj Komisije za Srebrenicu

  • 14.08.2018. 19:12

Dobro je da smo, na ovako važnom pitanju za srpski narod, pokazali jedinstvo – poručuju narodni poslanici koji su jednoglasno odbacili Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

Ubijeđeni su da će nova, nezavisna međunarodna komisija, koja će istraživati stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od '92. do '95. godine, biti objektivna i da će utvrditi pravo činjenično stanje. Za razliku od skoro svih dosadašnjih sjednica, rasprave o tačkama dnevnog reda praktično da nije ni bilo. Poslanici su konstatovali da je cilj samo jedan – skinuti ljagu sa srpskog naroda i saznati istinu.

"Ono što posebno vrijeđa, pa čak i ako se fokusiramo na period rada komisije koja tretira dešavanja u i oko Srebrenice u ovom periodu od tih nekih sedam dana, ja znam, pošto dolazim s tih terena, da je bilo i srpskih žrtava u tom terminu. U tom izvještaju nema nijedne", istakao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Nije sva krivica na Komisiji, barem tako misli većina narodnih poslanika. Činjenica je, smatraju, da su njeni članovi radili pod velikim pritiskom tadašnjeg Visokog predstavnika, Pedija Ešdauna i Međunarodne zajednice, i da se srpskim žrtvama niko nije bavio. Opozicija vjeruje i da se o Izvještaju Komisije, ali i radne grupe koja je pravila srebreničke spiskove, trebalo raspravljati mnogo ranije. 

Lider NDP-a, Dragan Čavić, ponovio je da stoji pri svojim stavovima koje je izrekao kao predsjednik Republike Srpske. Kaže da su se okolnosti promijenile, i da je zato potrebna nova, nezavisna komisija, koja bi radila na dolasku do pravih činjenica. 

"Podržavam ono što je rekao predsjednik Republike. Da se pozovu svi koji žele, dobri ljudi, van političkog konteksta, da se istina utvrdi, i da jednom za sva vremena bude osnov za pomirenje i međusobno uvažavanje u ovoj zemlji", istakao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS. 

Među 13 poslanika koji nisu glasali, bila je i Koalicija "Domovina". Admir Čavka poručuje da je istina za njih samo jedna – a to je da je zločin u Srebrenici bio genocid. Kaže da, što se njega tiče, ne postoji kolektivna odgovornost, i da su zločinci poznati imenom i prezimenom. 

"Ja sam za to da se svi koji su počinili zločine kazne, i naglašavam da je istina samo jedna, i da svako ko počini zločin treba da bude kažnjen. Apsolutno, niko ne smije da bude oslobođen odgovornosti od bilo kakvog zločina", istakao je Admir Čavka, šef Kluba koalicije Domovina.

Sve žrtve rata moraju da budu ravnopravne, a ovo je možda i istorijski trenutak, poručuje potpredsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić. Kaže da nijedan zločin ne treba minimalizirati, ali i da je cilj današnjeg zasjedanja dolazak do svih činjenica koje će srebrenički zločin prikazati tačno onakvim kakav je i bio. 

"Ovaj izvještaj o Srebrenici nalazi se u dokaznom materijalu u mnogim sudskim postupcima ljudima kojima se sudi u sudovima BiH. Kako je utvrđeno da su u njemu događaji, i spiskovi, i sve neistiniti, da su doneseni pod pritiskom i ne odgovaraju činjeničnom stanju, oni će sa ovim prestati da budu mač o glavi onima kojima se sudi u tim procesima", naglasio je Nenad Stevandić, potpredsjendik NS RS. 

Između ostalog, zaključcima Narodne skupštine, zadužuje se Vlada Republike Srpske da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja će istraživati stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine. Obje Komisije imaće rok od jedne godine, nakon čega će izvještaje predstaviti javnosti.