Narodna skupština Srpske

Poslanici izglasali nekoliko zakona

  • 27.06.2019. 19:23

Osnovne škole u Republici Srpskoj dobijaju resursno-stručne centre za djecu sa smetnjama u razvoju, odlučili su narodni poslanici koji su danas podržali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Najmanje dvadeset i četiri učenika, prema novom zakonu, čine jedan razred. Bilo je i onih koji smatraju da bi taj broj mogao da bude i manji. 

"Čak i da nemamo tu situaciju, problem sa populacionom politikom, odlivom stanovništva, smanjenim brojem rađanja djece... Ja mislim da, živimo u takvim uslovima da smo, tehničko-tehnološki, civilizacijski napredovali. Da je negdje optimalan broj učenika možda čak i 20", rekla je Ranka Perić Romić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakonom je predviđeno osnivanje privatnih osnovnih škola, što je opozicija podržala.

"Nema djece, nema upisa u škole. Javne škole su skupe za održavati i u gradu i u selu i u područnim odjeljenjima. I onda je lakše fleksibirati privatne škole, olakšati upis tamo. Kao što vidite privatna škola može raditi i sa devet odjeljenja. A Javna ne može ni sa 14, to će procijeniti ministar da li može", istakao je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NS RS. 

Male mature više se neće slaviti u lokalima i drugim ugostiteljskim objektima. Poslanici su podržali odluku Ministarstva prosvjete i kulture da se mature ubuduće slave u prostorijama škole. 

"One su se, poslednjih godina dešavale u ugostiteljskim objektima. Mi smatramo da osnovne škole gdje je riječ o mlaoljetnjim licima ne treba dovoditi u vezu sa objektima gdje su izloženi i konzmaciji alkohola i duvana, i svega onog što zapravo ne priliči niti Ministarstvu niti ustanovi škole da organizuje proslave matura u takvim objektima", naglasila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske. 

Narodni poslanici danas su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakon o javnom redu i miru, Zakon o porezu na dobit i Zakon o osiguravajućim društvima. 
 

Тагови: