Organizacije starješina VRS

Poslanici da odbace sramni Izvještaj o Srebrenici

  • 22.07.2018. 15:31

Organizacije starješina Vojske Republike Srpske pozvala je sve poslanike da u Narodnoj skupštini odbace sramni izvještaj Vlade Republike Srpske iz 2004. godine i ospore optužbe Srba za genocid u Srebrenici, jer je "krajnje vrijeme za skidanje omče sa vrata".

Vojne starješine pružile su bezrezervnu podršku prijedlogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Narodna skupština odbaci sramni Izvještaj o događajima u i oko Sebrenice iz 2004. godine i dodatni spisak iz 2005. godine sa imenima više od 22.000 Srba pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ i MUP-a Podrinja i sarajevske regije. 

Iz Organizacije starješina ističu da su oni sačinjeni pod snažnim pritiscima i ucjenama visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i međunarodnih krugova i nisu izraz stvarnog stanja na terenu. 

U saopštenju se napominje da je evidentno da iza svega stoji bošnjačka politika, koja uz pomoć međunarodnih krugova od 1995. godine manipuliše istinom o događajima oko Srebrenice u julu te godine, nastojeći da građanski rat u BiH prikažu kao agresiju na BiH, VRS kao zločinačku oružanu silu, a Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu. 

Organizacija starješina ističe da su optužbe za genocid u Srebrenici nastale kao izraz snažnih pritisaka moćnih međunarodnih krugova, konstruisanih i neutemeljenih dokaza i optužbi izvan stvarnosti i objektivnog stanja na terenu. 

Organizacija starješina smatra da je odbacivanje izvještaja obaveza i odgovornost ove generacije političara. 

"Krajnje je vrijeme da skinemo omču s vrata koji ovaj dokument čini i sami pišemo istoriju, a ne Haški tribunal i Sud BiH koji godinama iskazuju antisrpsko raspoloženje", navodi se u saopštenju starješina. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine". 

Dodik je izjavio ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici, jer se u tom dokumentu navode netačni podaci koji nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koje federalna javnost smatra relevantnim.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.