Proširenje saradnje nakon praznika

Posjeta eminentnih ruskih hirurga UKC-u, nastavak uspješne saradnje

21:40, 06.12.2019.
Izvor: ATV
Posjeta ruskih hirurga nastavak je uspješne saradnje Republike Srpske i Rusije. Prve zahvate u novim operacionim salama UKC-a obavili su, upravo, ruski ljekari. Dvojica hirurga su vrhunski stručnjaci i već nekoliko dana operišu sa domaćim ljekarima. Najavljeno je i proširenje saradnje nakon januarskih praznika.

"Ovo je nastavak saradnje sa Sankt Peterburgom koju je pokrenuo srpski član predsjedništva BIH Milorad Dodik i to je jedna dvosmjerna ulica gdje su naši ljekari često u Sankt Peterburgu na edukacijama i gdje su ruski ljekari ovdje kod nas i mi planiramo i dalje saradnju da proširimo, unaprijedimo", rekao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Republike Srpske.

UKC Republike Srpske je odlično opremljen medicinski centar, poručuju ruski ljekari. Kažu da je osoblje profesionalno, a uslovi odlični. Neurohirurgija ne može bez visoke tehnologije i visokopreciznih mikroskopa što su u Banjaluci i imali na raspolaganju. 

"Ja mislim da ovaj centar ima dobru perspektivu i u ovoj fazi vrše se hirurški zahvati u vezi različitih patoloških stanja na savremenom i visokom nivou", ističe Malhaz Cikoridze, onkolog i abdominalni hirurg, načelnik hirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga. 

"Ja sam učestvovao ovdje u otprilike devet neurohirurških intervencija i zaista sam vrlo zadovoljan. Operacije su bile izvršene na veoma visokom nivou, ljekari su zaista pravi profesionalci", dodao je Aleksandar Semjenov, načelnik neurohirurgije Onkocentra iz Sankt Peterburga.

Ruski doktori borave u Banjaluci od drugog decembra, gdje su zajedno sa domaćim hirurzima izveli niz abdominalnih i neurohirurških operacija. Radna posjeta ruskih hirurga realizovana je u okviru saradnje sa Onkocentrom iz Sankt Peterburga koja traje od septembra prošle godine. Nekoliko operacija zajednički su izveli neurohirurzi iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.