Nova skupštinska većina

Posjebna sjednica SO Istočna Ilidža

  • 18.10.2019. 19:41

Nova skupštinska većina, u opštini Istočna Ilidža, koju čini SNSD sa koalicionim partnerima, iako je pruzela predsjedavanje prije 15 dana, već je zasukala rukave i počela da rješava probleme koji su se gomilali od osnivanja Opštine. 

Na današnjoj posebnoj sjednici dužnosti su razriješena tri v.d. direktora, koje je nelegitmno imenovala  prethodna skupštinska većina. Razriješeni su v.d. direktori preduzeća Komil, Autobuske stanice i Doma zdravalja.

"Svaka povreda koju smo našli na određena imenovanja funkcionera, određeni rad dosadašnjih funkcionera, i koji nisu u skladu sa zakonom, a to smo sve dokumentovali i sve ovo je reakcija toga. Moram reći da svi ti direktori nisu izabrani na zakonski način i razriješili smo ih dužnosti. Tražimo od članova Nadzornih odbora da imenuju nove vršioce dužnosti", kaže Nebojša Šešlija, šef Kluba SNSD-a u SO Istočna Ilidža.

Posebnoj sjednici prethodio je nastavak redovne - one na kojoj je i izglasana nova skupštinska većina. Bilo je burno. Opozicioni odbornici pokušavali su na sve načine opstruisati tok sjednice. Pljuštali su prigovori i prijetnje sudom. Na kraju su i napustili sjednicu, a pridružio im se i načelnik opštine Marinko Božović, uz obrazloženje da je nezakonito sazvana.

"Po zakanu čalan 47. i 48. Zakona o lokalnoj samoupravi se kaže da se u roku od osam dana od razrješenja, odnosno imenovanja novog predsjednika skupštine vrši primopredaja u prisustvu komisije za primopredaju", kaže Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

"Načelnik ima pravo da kaže sve što misli, sud će dokazati ko je u pravu. S obzirom da je prije 15 dana izvršen izbor i razrješenje, stara skupštinska većina i načelnik nisu dozvolili da se izvrši primopredaja. Mi smo legitimno izabrani predsjednik i potpredsjednik Skupštine", kaže Zoran Trapara, predsjedavajući Skupštine opštine Istočna Ilidža.

Raspravljalo se danas i o "aferi pečat". Da li je bivši prdsjedavajući Rade Ćosović odnio službeni pečat kući i da li je zaista bio na bolovanju, nije poznato, ali, kako su danas odbornici potvrdili činjenica je da  nije dolazio na posao, nije se javljao na telefon, a partijskim sastancima uredno je prisustvovao. Opstrukcije se provode i preko zaposlenih u Skupštini, pa je i sekretar prisilno otišao na bolovanje.