Narodna skupština Srpske

Posebna sjednica o Programu reformi u ponedjeljak

  • 19.12.2019. 19:14

Posebna sjednica Narodne skuopštine o Programu reforme biće održana u ponedjeljak u poslepodnevnim časovima. Termin kao i ostali detalji sjednice biće potvrđeni sutra kada će biti održan Kolegijum Narodne skupštine.

Pred samu sjednicu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na čiju inicijativu će zasijedanje i biti održano ponavlja da program reformi nije ANP. Ne postoji odluka u kojoj stoji da Predsjedništvo BiH usvaja ANP niti da je Program reformi tajna, tvrdi Dodik.

"Ja sam tražio, mogu da prihvatim dokument u kome kaže ne prejudicira se članstvo u NATO-u nego se pravi neki dogovor, u njemu sve to piše ja to nisam zabranio, nisam Predsjedavajući, ja sam svojim saradnicima svima dao taj akt i svi su oni vidjeli ni od koga od njih nisam dobio kritičko mišljenje, čak sam dao i nekim ljudima iz opozicije", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Iz poslaničkog kluba SNSD-a kažu da će na sjednici biti predstavljen program reformi i prije slanja u Brisel javnost će saznati šta piše u ovom dokumentu. Izlaganjem tog dokumenta biće otklonjene sve nedoumice koje se tiču NATO puta, kaže šef kluba Igor Žunić.

"Vidjećete na toj sjednici koliko se taj dokument razlikuje od ANP-a koji je bio pripremljen u prošlom mandatu koja je prethodna vlast u Sarajevu definisala. Ja mislim da će javnosti tada biti potpuno jasno, ko je započeo NATO put, ko ga je nastavio, a ko je sada doveo da te NATO integracije budu planirane u smislu saradnje, a nikako pristupanju", istakao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Na sjednicu o ovom pitanju čekali su i opozicionari. Tvrde da su prvi koji su i zatražili da sadržaj Programa reformi ugleda svjetlost dana. Od sjednice očekujem konkretne odgovore na konkretna pitanja, kaže SDS-ova Sonja Karadžić Jovićević. Moramo, kaže, da znamo šta je potpisano i koliko će to uticati na građane Republike Srpske. 

"U ovom trenutku svaka informacija je bolja od ovog neznanja od lutanja u zoni sumraka i u moru spekulacija, različitih nedoumica, poluinformacija, dezinformacija, dakle smatram da i vi i ja i građani Republike Srpske da znamo šta se nalazi, šta je potpisano u ovom dokumentu", naglasila je Sonja Karadžić Jovićević, potpredsjednik NSRS.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH. Dokument bi trebalo da bude upućen u sjednište NATO-a tek nakon što bude potvrđen Savjet ministara BiH. Ranije je rečeno da taj dokument neće nigdje biti upućen dok stavove o njemu ne zauzme Narodna skupština Republike Srpske.

 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић