Posebna sjednica NSRS u ponedjeljak

  • 01.09.2020. 18:59

Na dnevnom redu 16. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, naći će se jedna tačka. I to Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Ono što je već unaprijed jasno jeste da jedinstva u Parlamentu neće biti. Nije ga bilo ni po pitanju dnevnog reda, protiv usvajanja su bili šefovi klubova SDS-a i PDP-a. Nisu podržali i da se u ime klubova na sjednici obrate po dva predstavnika kluba, pa će to biti utvđeno pred početak sjednice. Ono što je  prihvaćeno jeste da se na sjednici obrate svi predstavnici stranaka.

"Na dalje smo dogovorilio i prihvatili prijedlog da mogu da se obrate svi predstavnici političkih stranaka u Republici Srpskoj, ukoliko svoje zahtjeve dostave do petka u 15h, a do danas smo imali samo jedan zahtjev u pisanoj formi”, kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Na posebnoj sjednici Parlamenta treba da se nastupi jedinstveno poručuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Po pravilu je kaže do sada po ovakvim pitanjima stizala podrška partija odnosno Narodne skupštine.

“Sama činjenica da imate intervenciju srpskog člana predsjedništva jednog od tri koji ima mehanizam zaštite u svojim rukama treba da se poštuju od strane institucija Republike Srpske i najbolje da se na jedinstven način nastupi”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Bilo je manipulativnih, malicioznih i pogrešnih komentara iz određenih političkih stranaka o ovom pitanju kaže savjetnik  srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević. 

Nikome u Srpskoj kaže ne smeta da bilo ko posmatra izbore ali bilo kakvo miješanje u sprovođenje izbora je nedopustivo i predstavlja  narušavanje suvereniteta BiH. 

“Ta međunarodna organizacija za izbore  finansirani najvećim dijelom nacionalnog demokratskog instituta jedne političke partije u SAD i koji otvoreno sarađuje i podržava određene šplitičke stranke u Republike Srpske i FBiH”, kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Iz SDS-a već danas su potvrdili da se protive održavanju posebne sjednice.  U tome što bi potpisivanje Memoranduma između CIK-a i medjunarodne fondacije za izborne sisteme moglo da znači direktno miješanje u izborni proces ne vide ništa sporno. Ovo nije prvi put da opozicija ne stane iza odluka kojima se štiti vitalni interes Republike Srpske. 

Posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK-a BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme proglasio štetnom za vitalni interes Srpske, jer ukoliko bi došlo do potpisivanja ovoj agenciji bi bio omogućen uvid u biračke spiskove,finansiranje  stranaka ali i  bavljenje sajber bezbjednošću izbornog procesa što bi dovelo do potpune kontrole izbornog procesa.
 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок