U toku

Posebna sjednica NSRS: Bratić nije formalno podnio ostavku

18:20, 18.09.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske danas je na konferenciji za novinare najavio da podnosi neopozivu ostavku, međutim, nikakva ostavka nije stigla ni generalnom sekretaru ni u kabinet predsjednika Narodne skupštine.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je posebnu sjednicu parlamenta Srpske povodom Prijedloga odluke o razrješenju potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića, zbog učestvovanja u donošenju deklaracije SDA koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske.

Na osnovu Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, Demos, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.

U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice sa prijedlogom dnevnog reda narodni poslanici su podsjetili da je SDA na svom posljednjem kongresu usvojila Političku deklaraciju koja je direktno usmjerena protiv interesa Republike Srpske i duboko zadire u postojeće uređenje BiH kojim je garantovan status Republike Srpske i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda.

U obrazloženju se ističe da je Senad Bratić kao visoki funkcioner SDA učestvovao u donošenju ove deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA provodi politiku protiv interesa Republike Srpske i da kao potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske djeluje suprotno Ustavu i zakonima Srpske zbog čega se narodni poslanici pozivaju da podrže prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

Naglašava se da je deklaracija SDA, u čijem donošenju je učestvovao i Bratić, do sada najeklatniji primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavne strukture BiH i da kao takva predstavlja direktan napad kako na ustavni poredak, tako i na ukupnu bezbjednost unutar BiH.