Poruke iz Srpske: Od želje SDA da uveća nadležnosti Vijeća naroda nema ništa

  • 08.08.2020. 19:04

Ponovo je Predsjedništvo SDA usvojilo set, u najmanju ruku, spornih zaključaka. Jedan je izazvao lavinu reakcija. Onaj u kojem se traži da se izjednače ovlaštenja Vijeća naroda Srpske, sa federalnim Domom naroda.

"Nadležnosti Vijeća naroda u Republici Srpskoj ne mogu biti redukovane – one moraju biti zadržane, a ovlašćenja Doma naroda Parlamenta Federacije i Vijeća naroda Republike Srpske moraju biti izjednačene – narodi i građani u BiH moraju biti jednaki pred Ustavom i zakonom, što je narušeno usvajanjem asimetričnih rješenja", stoji u zaključku Predsjedništva SDA.

Vijeće naroda Republike Srpske nije drugi dom i od želja SDA nema ništa. Poručuje to predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske, Nada Tešanović. Vijeće, pojašnjava, služi kao institucija u kojem se štiti vitalni naciionalni interes naroda. Za razliku od federalnog Doma naroda, ne razmatra Zakone i druge akte.

"Nije mi jasno zašto uopšte pokreću to pitanje, valjda samo da dobiju neku recku u medijima, da nešto rade. Zna se da Vijeće naroda sa Narodnom skupštinom, niti donosi Zakone niti ih usvaja, jednostavno u pitanju je samo podizanje vitalnog nacionalnog interesa ukoliko neko od klubova primijeti da je on narušen, bilo da se donose zakoni, akti ili neke druge deklaracije, rezolucije i slično", istakla je Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske.

Ista poruka stiže i iz Kluba Srba u Vijeću naroda. Vojo Gligić podsjeća da su obje institucije nametnute od strane OHR, s tim da je uloga Doma naroda mnogo veća od Vijeća naroda. 

"Samo kada je povrijeđen vitalni nacionalni interes može da pokrene proceduru zaštite, koja je predviđena Ustavom. Izjednačiti Dom naroda i Vijeće naroda je nemoguća misija, odnosno ta inicijativa nije realna niti provodiva", istakao je Vojo Gligić, član Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ne samo da ne može dobiti veća ovlaštenja. Iz Srpske je nekoliko puta poručeno da Vijeće naroda ne treba ni da postoji. Nedavno je o tome govorio i srpski član Predsjedništva. Milorad Dodik kaže da je ono nametnuto od strane Visokog predstavnika i da u narednom periodu treba donijeti izmjene Ustava Republike Srpske, kojim bi se Vijeće naroda ukinulo.