Banjaluka

Porodicama poginulih boraca uručena 33 posthumna odlikovanja

  • 04.11.2019. 19:22

Rade Andrić jedan je od 34.960 poginulih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Njegovoj porodici uručeno je posthumno odlikovanje, Medalja zasluga za narod.

Osim Andrića, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala još 32 poginula borca sa područja Banjaluke, Laktaša, Čelinca, Gradiške i Kneževa. Članovi porodica su ponosni. Lijep je osjećaj kad znamo da nečiji otac, djed ili sin nije zaboravljen, riječi su Slavice Zeljković, kćerke poginulog borca. 

"Mi ne možemo njih vratiti, ništa nam na svijetu nije vrijedno toliko kao njihov život, ali opet je lijep osjećaj kada nam ovako posthumno daju neku zahvalnicu i kad znamo da Republika Srpska misli na nas", rekla je Slavice Zeljković, kćerke poginulog borca. 

Za izuzetne podvige u oružanoj borbi i doprinos u odbrani Republike Srpske Medaljom Petra Mrkonjića odlikovana je i 7. kupreško – šipovačka motorizovana brigada Vojske Republike Srpske. Ako se mi ne budemo sjećali naših stradalih za ovu slobodu koju danas imamo, sigurno nam neće biti svijetla budućnost, kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata Milorad Kojić. 

"Na ovaj način ukazuje se jedno velike poštovanje za svo herojstvo koje su dali naši borci za našu slobodu, a ta sloboda se zove Republika Srpska. Mi imamo obavezu i kao institucije Vlade Republike Srpske, ali i lokalne zajednice da radimo na memorijalizaciji i na onome što se zove kultura sjećana i pamćenja", istakao je Milorad Kojić, izaslanik predsjendika Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. 

Da na veliku žrtvu boraca svakodnevno podsjećaju, na području Banjaluke izgrađeni su brojna spomen-obilježja. Na ono centralno još uvijek se čeka, ali neće još dugo, kaže gradonačelnik Igor Radojičić. 

"Usvajanjem novog regulacionog plana, stvoreni su uslovi da u najužem centru grada dobijemo lokaciju na kojoj bi trebalo biti spomen-obilježje. Očekujemo da se sad završi izbor idejnog rješenja, a da onda idemo u izradu projekta i traženje rješenja za sam Centralni spomenik odbrambeno-otadžbinskom ratu", naglasio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra - Dana nestalih i poginulih predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je 130 poginulih boraca. Od 2012. godine ukupno je dodijeljeno 1.870 posthumnih odlikovanja.
 
 

Тагови: