Vlada Republike Srpske

Poreske olakšice i mjere protiv sive ekonomije

  • 14.02.2019. 19:14

Paprene kazne od 10 do 20 hiljda maraka čekaju one koji ne budu izdavali fiskalne račune. Ako se kazna ne plati za dva dana, lokal se zatvara na mjesec dana, stoji u Nacrtu zakona o fiskalnim kasama koji je pripremila Vlada Republika Srpske.

Sve to je, kažu u Vladi, da bi se riješio problem sive zone i poboljšala konkurentnost privrede.  Jedan od prvih koraka ekonomskih reformi Vlade Srpske je i nacrt zakona o prihodu na dobit, koji daje vjetar u leđa svim privrednicima koji planiraju da ulaže u nova postrojenja. 

"Ovo je prvi neki zakon koji u dobrom dijelu vrši rasterećenje prvirde, naravno sigurna sam da će u toku ove godine biti još takvih zakona kada završimo analize koje sada radimo. A ovaj zakon je zakon o porezu na dobit. Gdje je predviđeno da se poreska osnovica poreza na dobit umanjuje 100 odsto za ulaganja u opremu i postrojenja", istakla je Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske. 

Smanjenje poreza na dobit, dosta bi značilo - kažu privrednici. Ipak, o vrtoglavim kaznama za neizdavanje fiskalnih računa, kažu, treba još malo razmisliti.

"Ove neke cifre jesu vjerovatno velike, ali treba možda još kroz dijalog oko zakona vidjeti da li su to odgovarajuće visine. Jer neki manji privrdnici mogu doći u tešku situaciju, a s druge strane niko nikog ne tjera da ne izdaje fiskalne račune", istakao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Vlada je danas izašla u susret opštinama koje još nisu riješile problem prevelikog broja zaposlenih u  organima lokalne samouprave. Novi rok, da na hiljadu stanovnika budu tri zaposlena, produžen je do kraja juna 2021. godine.

"Utvrdili smo krajem prošle godine, da pojedine lokalne zajednice još uvijek imaju viškove. Međutim situacija je značajno drugačija u odnosu na novembar ili početak 2017-te godine kada smo počeli primjenjivati novi zakon. Danas imamo 10-ak lokalnih zajendica koje su vrlo blizu ili na optimalnom nivou", istakla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske.

Dobre vijesti imaju i u Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Na pomolu je nova saradnja Srpske i Srbije u oblasti digitalizacije i tehnološkog razvoja.

"Planirano je da se upsostavi jedan komitet za digitalizaciju Srbije i Republike Srpske, a posljedično da se kreira i jedan fond za digitalizaciju Srpske i Srbije. Prijedlog je da dva ministarstva iz dvije vlade izdvoje određena sredstva iz tekućih budžeta kako bi se preusmjerila u saradnju između kompanija iz Republike Srpske i Srbije", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Izmjena će, ukoliko narodni poslanici tako odluče, biti i za bankovne račune fizičkih lica. Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kontrolnim organinima biće omogućen uvid u račune fizičkih lica, ukoliko za to bude potrebe. 
 

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.