Pooštrene mjere protiv korone u Republici Srpskoj: Maske i na otvorenom

  • 20.10.2020. 19:06

Maske na otovrenom su obavezene, zabranjuje se muzika uživo u ugostiteljskim, objektima za smještaj, ishranu i piće, do 16. novembra zabranjuju se privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba, u preduzećima u kojima je to moguće - organizovati rad od kuće - zaključci su Republičkog štaba za vanredne situacije.

Maska na otvorenom nije obavezna za djecu do sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koje masku ne mogu skinuti bez pomoći drugih i osobe koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sprotskih objekata. Zaključci na snagu stupaju danom donošenja.

"Štab je donio zaključak, gdje se građani obavezuju da nose masku na otvorenom. Komunalna policija i policija će kontrolisati privatna okupljanja. Ovdje se ne radi samo o privatnim okupljanjima koja podrazumjevaju privatne posjede, dakle vi zante kako se može ući na privatni posjed. Definitvno se ne može ući samo po zaključku ovome, ali svakako u smislu regulisanja javnog reda i mira tu postoji mogućnost da se iskontroliše ovaj zaključak", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite. 

"Za nenošenje maski, koliko znam, da je predviđena kazna 100 maraka i na otvorenom prostoru i zatovrenom. Onaj ko ne bude nosi masku biće kažnjen kaznom od 100 maraka", istakao je Dragutin Škrebić, v.d. direktor Inspektorata Republike Srpske. 

Četiri smrtna slučaja, 245 novozaraženih od 817 testiranih osoba, od toga najviše u Banjaluci 83 - podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Najviše zaraženih je među radno sposobnim stanovništvom, dok je epidemiološka sitaucija u vrtićima i školama stabilna. U Srpskoj je trenutno najviše hospitalizovanih od početka epidemije - 106 u UKC, 297 u bolnicama širom Srpske. 

Štab za vanredne situacije Banjaluke zajedaće sutra. Gradonačelnik Radojičić kaže da su određene  mjere prirpemili, ali da će ih morati uskladiti sa mjerama Republičkog štaba. 

"Bili smo u pripremi svojih mjera, juče i danas u komunikaciji sa ministarstvom, Institutom, Domom zdravalj i drugim sektorim. Sad ćemo neke stvari morati promijeniti, zato što su današnje štabske, Republičke mjere rigoroznije. Nismo imali u planu nešto rigoroznije od ovoga", naglasio je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Pooštrene su odrednice Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima je predviđeno je da se privredni subjekti mogu zatvoriti ukoliko nepoštuju mjere za zaštitu zdravlja stanovništva. Inspekcija je pojačala kontrole ugostiteljskih objekata, javnog prevoza, vaspitno-obrazovne ustanove i preduzeća koja zapošljavaju veći broj radnika. 

Inspektori su napravili više od 17.000 kontrola, a u 275 su utvrđene nepravilnosti. Tokom vikenda 11 privrednih subjekata je zatvoreno na sedam dana, kažu u Inspektoratu Republike Srpske. Razlog je, kažu, što novčane sankcije koje smo imali u proteklom periodu nisu dale rezultate. Cilj nam nije kažnjavanje, poručuju iz Inspektorata, već zaštita zdravlja stanovništva. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.