Čekaju dozvole

Ponovo podižu krst na Zlatištu

19:17, 18.07.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Krst na Zlatištu, u pomen na Srbe stradale u Sarajevu u proteklom ratu, ponovo bi mogao da bude podignut 21. septembra. Inicijator je Savez logoraša RS. Projekat je završen, samo se čekaju dozvole.

"Krst je visine 26 metara, bio bi osvjetljen, sada je lokacija Zlatište, pa ćemo vidjeti da nam Istočno Sarajevo odobri da li tu lokaciju ili neku drugu. Imamo izvođača radova i naš cilj je da se tu upiše deset hiljada imena onih Srba koji su stradali u Sarajevu", kazao je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS.

U Gradu Istočno Sarajevo kažu da nisu nadležni za dodjelu dozvole. Traže da se o lokaciji postavljanja krsta razgovara kako se ne bi desio scenario od prije četiri godine kada je krst nasilno srušen.

"Sigurno je da je neophodno da se obilježi to stradanje i da služi za opomenu da nam se to ne ponovi, ali smatram da to treba da bude usaglašeno između svih nas koji živimo u Istočnom Sarajevu i RS da nam se ne ponavljaju scene od prije četiri godine da jedan Hatić ili kako se već zove, pravi probleme da noću ruši taj krst", izjavio je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Čelični krst, prije četiri godine, takođe je postavljen na inicijativu Dukićevih logoraša. Srušio ga je, sa prijateljima, Sarajlija  Mirza Hatić koji je, o tome, i javno pričao.

"Stavi sebi krst tamo i gledaj ti u krst, ja volim da gledam džamiju, visoke munare, meni je to smetalo i ja sam ga srušio i opet ću ga srušiti", rekao je Mirza Hatić.

Hatić je od 2016.u zatvoru u Zenici, ali ne zbog rušenja krsta, već iznude. U Istočnom Sarajevu građani kažu da krst treba da bude ponovo postavljen.

- Sad treba ponovo dići i zabraniti da ga ruše.

- Da se postavi ponovo

- Postaviti, nego šta.

- Najveći spomen treba postaviti Srbima, to su junaci pravi, kažu neki od anketiranih građana.

Nekoliko puta pokrenuta je inicjativa da se spomenik stradalim Srbima u Sarajevu podigne, ali to se nikada nije desilo.

Na vidikovcu planirano je da se za dva mjeseca podigne krst na kom bi bila uklesana imena na hiljade stradalih sarajevskih Srba. Taj spomenik bi bio i jedino svjedočenje stradanja srpskog naroda u glavnom gradu BiH o čijim zločinima se već četvrt vijeka - mudro ćuti.