Polaganje zakletve nove ministrice moralo da pričeka

Ponovo burno u Narodnoj skupštini Republike Srpske

  • 17.09.2019. 19:17

Polaganje zakletve nove ministrice trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Suzane Gašić, moralo je da pričeka, jer su je u drugi plan gurnule svađe, upadice i povrede poslovnika u Parlamentu Srpske.

U redovima opozicije prašinu je podiglo to što oko ove tačke dnevnog reda nije bilo rasprave, pa su vrijeme kupovali pozivajući se na povrede poslovnika. Da rasprave ne bude, odluka je stručne službe, ali i većine poslanika koji su se o tome izjasnili glasanjem. 

"Mogli ste ovo galantno izbjeći. Međutim kad već nije tako urađeno onda naravno da bar mi iz opozicije koliko vidim niko se ni ne javlja iz pozicije. Ne znam zašto su tu kad se ne javljaju. Možemo raspravljati o imenovanju nove ministarke", rekao je Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a u NSRS. 

"Stručna služba nam je dala stav da se o ovom ne raspravlja.. tumačenje.. sačekajte, molim Vas, sačekajte i onda je u tome stvar. I nije stvar da se neko boji rasprave. Ne daj Bože to", kaže Igor Žunić, poslanik SNSD-a, u NSRS.

Danima se raspravlja i o Šumama Republike Srpske, u kojima su juče smijena četiri direktora. Premijer Radovan Višković na pitanje poslanika, tokom aktulenog časa, odgovorio je da tu nije kraj. Spremaju se krivične prijave za sve one koji su nesavjesno radili u tom javnom preduzeću.

"Prije nego što je počeo aktuleni čas, ministru unutrašnjih poslova gopsdoinu Lukaču, on je već dao nalog, idu istražne radnje za ta šumska gazdinstva. Ono što je poručeno upravi preduzeća na tematskoj sjednici. Vlada je uradila ono što su očekivali od nas. Sad mi očekujemo njihove rezultate. Očekujemo ispitivanje svih mogućih nelegalnih radnji po dubini. Nisi samo krivi direktori ima i po dubini da se spusti sve do šumara", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da krivci nisu samo direktori,  smatra i MInistar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. Boris Pašalić kaže da su u rad pojednih gazdisnatava prste umiješali i neki lokalni moćnici, pa i načelnici opština. 

"Mi smo uočili da u pojedinim šumskim gazdinstvima na direktan ili indirektan način rukovode ljudi koji nemaju veze sa šumama. Dakle, rukovodioci šumskih gazdinstava moraju isključivo da slušaju naloge uprave šuma. Ali smo vidjeli da se ti nalozi nekada ignorišu i da s epostupa po nekim drugim odlukama koje se donose na drugim mjestima. Ja sam o tome pričao i svi koji su se tako ponašali su prvi uklonjeni sa tih rukovodećih pozicija", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srpske.

Strahinja Bašević je novi direktor šumskog gazdinstva "Romanija" sa Sokoca umjesto smijenjenog Vlajka Sekulića, dok je na čelu ŠG "Vrbanja" Kotor Varoš Igor Andrić umjesto Stane Kuzmić, potvrđeno je ATV-u.

Novi direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju umjesto Nikole Miličevića Milovan Krčo, a još se ne zna ko će na čelo ŠG "Oštrelj" Drinić , jer DNS još nije predložio svog kandidata koji bi trebalo da sjedne u fotelju juče smijenjene Slađane Banjac.

Тагови: