Banjaluka

Poništiti proces glasanja posredstvom pošte ako se ne vrati u zakonske okvire

  • 09.10.2020. 19:14

Ukoliko Centralna izborna komisija BiH nije u stanju da glasanje putem pošte vrati u zakonske okvire, taj način glasanja onda treba poništiti, stav je SNSD-a. Kako kažu, sumnjaju na mogućnost manipulacije podacima građana i glasačkim listićima koji dolaze iz inostranstva.

Nikada se nije dogodilo da u CIK-u sjedi čovjek koji je bio kandidat PDP-a za odbornika u Banjaluci i čovjek koji je na sjednici izjavio da ne može da glasa "dok ne dobije partijski stav". S druge strane, jedan član CIK-a je došao iz kabineta aktuelnog predsjednika SDS-a, podsjeća Radovan Kovačević. Sve to ukazuje na moguće manipulacije, ali i pojašnjava trenutni odnos Izborne komisije prema koalicionim partnerima vladajuće stranke u Republici Sprskoj. 

"Sa ovom ekipom u CIK-u konstantno imamo apsolutne manipulacije i sve se radi sa ciljem manipulacija i ne bi li se što je moguće više odgodio izborni proces i ne bi li se što je moguće više odgodio taj očekivani izborni debakl SDS-a i PDP-a koji je zajedno sa SDA i zajedno sa DF-om Željka Komšića instalirao svoje političke poslušnike u CIK", rekao je Radovan KOvačević, portparol SNSD-a. 

Na moguće glasačke prevare upozoravaju i poseban akcenat stavljaju iz gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. Činjenica je, kažu, da su određene opozicione političke partije organizovale brojne peticije u kojima su potpisnici ostavljali svoje lične podatke. Ništa ne bi bilo sumnjivo da su peticije ikada ugledali odbornici u Skupštini grada. Ali s obzirom na to da nisu, postavlja se pitanje šta se može uraditi sa svim tim ličnim podacima koji se lako mogu iskoristiti za prijavljivanje lica za glasanje iz inostranstva, poručuje potpredsjednik gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Srđan Amidžić. 

"Jedna od opozicionih partija je 6. februara prošle godine ispred Gradske uprave održala pres konferenciju vezanu za cijene poskupljenja vode i najavljena je ta peticija. Pokazivali su spiskove sa imenima građana, a ono što je činjenica jeste da ta peticija nikada nije stigla do Skupštine grada Banjaluke. Kakav je smisao te peticije? Da li je smisao da se pokaže lažna briga prema građanima, ili je smisao da se prikupe imena i prezimena tih ljudi? Na bazi toga se stvaraju pretpostavke da se čini upravo manipulacija o kakvima se ovdje govorilo", istakao je Srđan Amidžić, potpredsjednik gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. 

Zbog toga iz SNSD-a pozivaju sve građane Banjaluke, ako su potpisivali bilo kakve peticije od bilo kojih organizatora, da provjere na CIK-u da li su registrovani kao birači iz inostranstva. Ukoliko se nalaze na tim spiskovima, glasanjem 15. novembra taj lažni glas koji bi došao poštom biće poništen. 
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм