Milorad Dodik

Pomoć Srbije nikad nije bila veća 

  • 27.08.2019. 20:02

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Srbija pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvidnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze i istakao da je u posljednje vrijeme Srbija odobrila više od 32 miliona evra pomoći za lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

On je rekao za Tanjug da je tih 25 miliona evra najveći i najznačajniji obim pomoći koji je Republika Srpska ikad imala od Srbije. 

Prema njegovim riječima, sve opštine u Srpskoj kao i četiri u Federaciji BiH koje imaju srpsku većinu dobijaju pomoć od Srbije. 

Dodik je zbog toga zahvalio predsjedniku Vučiću i njegovom timu, ministru finansija Srbije, premijeru Ani Brnabić kao i cijeloj Vladi i svima okupljenima oko ideje da se pomogne Republici Srpskoj. 

U razgovorima juče i danas sa Vučićem dogovoreno je da se pomogne i opštinama u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom koje, kako Dodik navodi, federalni organi vlasti u Sarajevu potpuno zapostavljaju, gdje se uzurpiraju mnoga prava odlučivanja o infrastrukturnim stvarima i resursima i gdje se pokušavaju degradirati javni sektori, poput zdravstva, obrazovanja. 

"Zahvaljujući Srbiji moći ćemo ove godine da koncentrišemo podršku Drvaru od milion evra", kaže Dodik, te navodi da će i druge opštine, poput Grahova, Glamoča i Petrovca dobiti dodatno po 250.000 do 300.000 evra za rješavanje infrastrukturnih problema. 

U Grahovu ćemo, kaže Dodik, obnoviti kuću i spomen-dom Gavrilu Principu. 

"Pomoć Srbije opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biće obimna i uticaće znatno na stanje i stabilnost naših javnih računa i rješavanje infrastrukturnih problema", naveo je srpski član Predsjedništva. 

Dodik je dodao da u Republici Srpskoj podržavaju napore predsjednika Vučića u stabilizaciji Srbije. 

"Kad čujem ponekad kritike na bilo šta što su Srbi uradili, znam da to rade ljudi koji nikad ništa nisu uradili", rekao je Dodik i zaključio: "Mislim da Vučić dobro vodi Srbiju.