Donja Gradina

Položeni vijenci na grobnom polju Topole

  • 05.05.2019. 11:36

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija. 

Vijence su položili i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, preživjeli jasenovački logoraši, predstavnici Republike Srpke u institucijama BiH, delegacije iz Izraela, Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, romske zajednice, ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Erik Nelson, Velike Britanije Metju Fild i šef deleacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. 

Na grobnom polju Hrastovi u Spomen-području Donja Gradina služen je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama mučki ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Parastos srpskim žrtvama služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, a potom su upućene jevrejska i romska molitva. 

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700 hiljda Srba, 80 hiljada Roma i 23 hiljade Jevreja. 

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.