Polovinom decembra prijedlog budžeta pred skupštinom

  • 02.12.2020. 19:11

Budžet Republike Srpske za narednu godinu već je uveliko u pripremi. Polovinom ovog mjeseca će pred poslanike u Skupštini Srpske. Po svemu sudeći, kasa Srpske za narednu godinu će biti na nivou ovogodišnje.

Fokus će biti na investicijama, a značajan dio sredstava će ići i u Kompenzacioni fond jer se odnosi na pomoć zdravstvenom sektoru, poručuje premijer. 

"Mi planiramo da na stavci Kompenzacionog fonda u ovom momentu treba da bude bar 100 miliona KM, a to je vezano za pomoć realnom sektoru i zdravstvenom sektoru. Vodiće se maksimalno računa da se troškovna strana što je više smanji u smislu da se samo ne ugrozi funkcionisanje određenih institucija", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Obavljene su i prve konsultacije na sastanku kod premijera. Privrednici i poslodavci zahtijevaju sredstva za tehnološki razvoj. Prioritet im je provođenje mjera podsticaja, zbog situacije izazvane virusom korona. 

"Da smo insistirali na tome da se moraju naći izvjesna sredstva za tehnološki razvoj da bi se omogućilo onima koji su spremni da ulažu neka svoja sredstva da nam takav način kompenzujemo one koji će nažalost prestati sa poslovanjem. Da se neki parafiskalni nameti bez kojih se može da se ukinu i efikasan način djelovanja kompletnog javnog sektora", istakao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.
  
"Glavni zahtjev poslodavaca je smanjenje ukupne stope poreza i doprinosa. Ova godina je teško, vidjećemo da li za tako nešto ima mogućnosti i tehnološki razvoj kao što sam rekao je osnova za dalji razvoj privrede. Postoje sektori kojima i dalje treba pomoći, to su saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo i nadamo se da će vlada u idućem budžetu dio sredstava za pomoć tim sektorima", naglasio je Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca Republike Srpske.

Prioritet Vlade u narednoj godini su investicije, jasna je ministarka finasija. One su kaže Zora Vidović, planirane u duplo većem iznosu nego u ovoj godini. 

"Fokusiraće se na povećanje investicija i na isplatu plata onih koje su na ovom nivou isplatu penzija, povećanja penzija, ne zato što je to neko rekao nego zato što to po Zakonu Republike Srpska je obavezna da isplati", rekla je Zora Vidović, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

Budžet je bio tema i sinoćnjeg sastanka premijera sa predstavnicima MMF-a putem video linka. Višković im je prenio da su u budžetu za narednu godinu planirana dvostruko veća ulaganja u odnosu na ovu godinu, s ciljem očuvanja radnih mjesta i otvaranja novih. Bilo je riječi i o novom aranžmanu BiH sa MMF-om od 1,5 milijardi maraka, za naredne tri godine, od čega je 33 odsto sredstava namijenjeno Republici Srpskoj.