Uspješna Srpska

Poljoprivredi potrebna veća finansijska sredstva

  • 10.07.2018. 13:48

"Ove godine cijena pšenice je još niža nego prethodne godine, od 25 do 27 feninga po kilogramu.Koliko je situacija poražavajuća i ponižavajuća za poljoprivrednike najbolje govori primjer da vreća od trideset kilograma stočnog brašna, mekinja košta 12 KM,a stotinu kilograma pšenice 25 KM", navodi se u saopštenju Pokreta "Uspješna Srpska".

Navode da nude dva rješenja.

"S obzirom na nedavne izjave iz Vlade RS o tome da je Srpska u posljednjih 14 mjeseci imala kontinuiran rast bruto društvenog proizvoda i da su došli i određeni investitori, to znači da sredstava za to ima. Povećanje premije za pšenicu koja trenutno iznosi 0,05 na 0,10 feninga za poljoprivrednike bi bilo od ogromnog značaja", stoji u saopštenju. 

Drugim rješenjem je još važnije, kažu, djelovati lokalno.

"Ključ je u relokaciji sredstava sa pojedinih stavki. U Pravilniku Agrarnog fonda Grada Bijeljina o uslovima i načinu podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu jasno navedeno da poljoprivredni proizvođači imaju pravo i na sredstva za vanredne i nepredviđene situacije.  U Članu 20. Pravilnika stoji da se ovo pravo odnosi na nepredviđene situacije koje su prouzrokovale štetu na poljoprivrednom gazdinstvu. Uz ova sredstva, i veću premiju resornog Ministarstva, poljoprivrednici bi mogli da pokriju troškove, a uz to i ostvare kakav-takav prihod. 

Uz ova sredstva, i veću premiju resornog Ministarstva, poljoprivrednici bi mogli da pokriju troškove, a uz to i ostvare kakav-takav prihod. Dobro znamo da sada, nakon žetve, slijedi zaoravanje površina i da se već sprema jesenja sjetva. Za poljoprivrednike nema odmora. Kada već toliko rade i trude se, treba ih motivisati da ostanu i obrađuju ovu plodnu zemlju koja je naš najveći resurs",navedeno je u saopštenju.
 

"Zvaničnici pričaju o fabrikama, investicijama “o dugom štapu” i kulama i gradovima, a ono što mogu konkretno da urade i poboljšaju stanje u državi, zaobilaze u širokom luku. Treba zasukati rukave i raditi na onome što još možemo popraviti", stoji u saopštenju Pokreta "Uspješna Srpska". 

Тагови: