Konferencija o Srebrenici

Poljgujeva: Optužbe za genocid suprotne stvarnim dešavanjima

  • 13.04.2019. 11:39

Ekaterina Jurjeva Poljgujeva, novinar časopisa "Sovjetska Rusija" iz Moskve, rekla je danas da su optužbe protiv Srba za genocid suprotne stvarnim dešavanjima u Srebrenici, te da je u tome svemu nesporna negativna uloga međunarodnog faktora.

"Zauzimanje Srebrenice 1995. godine od strane Vojske Republike Srpske i kasnija dešavanja nisu ekstraordinarni događaj. Nisu genocid koji su nad muslimanima počinili Srbi, već jedna epizoda građanskog rata", ocijenila je Poljgujeva u Banjaluci na međunarodnoj naučnoj konferenciji o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine. 

Ona je navela da je djelovanje Vojske Republike Srpske imalo karakter odgovora i da je bilo uslovljeno neophodnošću da se zaštiti srpsko stanovništvo tog područja. 

"Nema nijedne činjenice koja bi potvrdila da su general Ratko Mladić ili drugi visoki komandanti naređivali da se unište muslimani u Srebrenici. Realni ratni zločini koji su tada izvršeni protiv muslimana bili su neorganizovani ekscesi. Oni podliježu kažnjavanju, ali ne mogu da se tumače kao genocid", rekla je Poljgujeva i dodala da je istina o Srebrenici važna i radi budućnosti Srba i Republike Srpske.

U referatu bivšeg ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u UN Vladislava Jovanovića se ističe da je osnivanje Haškog tribunala bilo u interesu SAD i njihovih saveznika da ostvare odmazdu nad Srbima i trajno ih predstave kao negativce sa genocidnim porivima. 

"To su zahtevali geopolitički i drugi interesi SAD, koji su bili ispred pravičnosti. Pokazalo se da je pomirenje tri strana u okrutnom građanskom ratu u BiH bilo u drugom planu, iako je bilo navedeno kao glavni cilj", navodi Jovanović. 

On piše da je mandat Haškog tribunala, bliskog SAD i NATO, bio da kažnjava i proskribuje, a ne da zaista miri, te da je srpska strana u ratu u BiH unaprijed određena kao daleko najveći krivac. 

"Haške presude i optužnice sledile su procenat krivice u ratu, utvrđene od CIA - 70 odsto Srbi, 20 Hrvati i 10 odsto Bošnjaci. To se odnosilo i na visinu kazni i težinu optužnica. Ovaj tribunal nije doprineo pomirenju i istorija međunarodnog krivičnog pravosuđa prema njemu neće biti blagonaklona", piše Jovanović. 

Pukovnik Marko Trivić, koji je bio jedan od komandanata u Drinskom korpusu, rekao je na konferenciji da je operacija Vojske Republike Srpske "Krivaja 95" na zauzimanju Srebrenice iznuđena. 

On je dodao da je mješovita kolona /28. divizije takozvane Armije BiH i vojno sposobnih muškaraca/ predstavljala legitimni vojni cilj i da borbena dejstva srpskih snaga protiv te kolone za vrijeme njihovog proboja prema Tuzli nisu predstavljala ratni zločin. 

U referatu novinara, istraživača i publiciste iz Švajcarske Aleksandra Dorina se ističe da su manipulacije zločinima Srba u Srebrenici proizvod orkestriranog djelovanja mnogih krugova da bi se srpski narod okarakterisao genocidnim i proglasio jedinim krivcem za rat i stradanja u BiH. 

On napominje da je cilj bio i da se političko-vojni vrh Srba ratni zločin i genocid. 

"Sudovima u Sarajevu i Hagu očigledno nije stalo do istine, da dokazi za takve zločine izađu na vidjelo i da se shodno utvrđenim činjenicama preduzme odgovarajuća odgovornost. To je ne samo neviđeni skandal na međunarodnom nivou već i istovremeno tragičan primjer rasizma prema srpskim žrtvama i cijelom srpskom narodu", navodi Dorin. 

Skup se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a organizatori su Organizacija straješina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)