Banjaluka

Političke partije iz Srpske zajedno za Srebrenicu i Mostar

  • 03.07.2020. 19:13

Zajedničkim snagama za Srebrenicu i Mostar, to je poruka nakon sastanka predstavnika političkih partija i šefova klubova partija iz Republike Srpske koje su zastupljene u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Jedan kadndidat, čije će ime biti poznato u narednim danima, biće zajednički kanidat za načelnika Srebrenice, dok će jedinstvena lista pokušati da izbori mjesto u parlamentu Mostara.  

"Mi želimo i ići ćemo zajedno sa zajendičkim nastupom i kad je u pitanju grad Mostar. Prema tome i poruka našim ljudima koji tamo žive da znaju da uživaju podršku Republike Srpske. Ovo predstavlja i svojevrstan poziv našim političkim partijama da u narednih nekoliko dana, a mi smo ovdje utvrdili i određne rokove za aktivnosti koje treba provesti da sjednu zajedno i da se konačno postigne odgovarajući dogovor koji će biti pozdravljen od ovih političkih parija", rekla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske. 

Iako se dugo spekulisalo da bi SDS na izbore u Srebrenici mogao samostalno, od toga nema ništa. Da bez jedinstva, neće biti rezultata u ovoj specifičnoj opštini, jasno je i rukovodastvu ove opozicione stranke. 

"SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici u tom smislu ćemo zajenidnički i nastuputi kad je u pitanju izbor načelnika opštine. I narednih pet do sedam dana trebalo bi da opštinski odbori između sebe vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti", istakao je Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS-a. 

Ko kod to bio, imaće podršku i DNS-a, SPS-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, PDP-a i NDP-a.  Interesantno će biti u Mostaru, gdje izbora nije bilo još od 2008. godine. Tamo su, poručuju lideri političkih partija, Srbi odavno bez svojih legitimnih predstavnika. 

"Nemam razloga da ne vjerujem da nismo u stanju da shvatimo koliko je to zapravo važno jer će potpuno ista konsolidacija biti i sa druge strane od predstavnika bošnjačkih političkih partija. O tome smo razgovarali i usaglasili se da imamo jedinstven stav po tom pitanju, i očekujem realizaciju. Kad je u pitanju srpska zajednica, svi smo složni da kad je Mostar u pitanju zajdnički podržimo tamo uspjeh jedinstvene liste kandidata za odbornike u skupštini koja će biti konstituisana po novim zakonskim rješenjima izmjenama Izbornog zakona", naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a. 

Na izbore sigurno neće 13 partija koje Centralnoj izbornoj komisiji nisu podnijele finansijski izvještaj. Za one političke stranke, nezavisne kandidate, udruženja i grupe građana koje do 16  časova nisu podnijele prijave za učešće na lokalnim izborima, rok je istekao. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок