Sastanak koordinacionog tijela

Policija Srpske će omogućiti "humanitarni tranzit" migrantima

  • 07.08.2018. 19:10

Policija Srpske aktivno će se uključiti u praćenje migranata, omogućiće im "humanitarni tranzit", a ponudiće i veću pomoć Graničnoj policiji. To su neki od zaključaka sa prvog sastanka Koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata.

Zajedno sa Graničnom policijom, 90 policajaca MUP-a RS za sada boravi na i oko graničnih prelaza, a spremni smo da ponudimo još ljudi, poručuje predsjedavajući Kooridnacionog tijela, Darko Ćulum. Kaže da je, od početka godine, u Srpskoj registrovan 2031 migrant iz 22 zemlje, a očekuje se da će taj broj biti još veći.

"Mi smo u toku 2017. imali 205 migranata, a već sada imamo dvije hiljade migranata. To je nekoliko puta više u odnosu na čitavu prošlu godinu. I ja i dalje smatram da ovde u RS postoji opasnost od migrantske krize. Jer kad kažem da nam dolaze lica koja nemaju nikakva dokumenta, ne možeš utvrditi njihov identitet, pa to i jeste opasnost i rizik, rekao je Darko Ćulum, direktor Policije RS i predsjedavajući Kooridnacionog tijela.

Stav Koordinacionog tijela je identičan stavovima predsjednika i Vlade - neće biti prihvatnih centara u Republici Srpskoj, i nema uslova za smještaj i zbrinjavanje migranata, uključujući privatne posjede. Vlada će obezbjediti novac i sve što je potrebno za humanitarni prolazak migranata, ali ništa više od toga, poručuju članovi Koordinacionog tijela. Iz Bijeljine, kroz koju je prošlo najviše izbjeglica, poručuju da, do sada, nisu pravili incidente, ali strahuju da bi, pošto im nestaje novca, mogli da postanu agresivni. 

"Mi smo insisitirali još jednom da se upute ka institucijama BiH zaključci koje je Vlada ranije usvojila, a to je prije svega potencijalni angažman Oružanih snaga BiH s obzirom da oni imaju daleko veće resurse," kaže Miloš Stevanović, menadžer grada Bijeljina. 

Vlada Srpske još prije tri godine formirala je interresornu radnu grupu koja je pratila kretanje migranata, poručuje pomoćnik ministra za izbjeglice, Drago Vuleta. Sada je, kako kaže, glavni zadatak urediti zakone kojima se tretiraju migranti.

"Ako mislimo o bezbjednosti BiH, da se pod hitno pokrene inicijativa svih relevantnih strana na nivou BiH, da se dogovore oko zakonskih rješenja po pitanju azila i državljanstva," kaže Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, rekao je da su u BiH do sada registrovana 10.103 migranta. Poručuje i da se ta situacija zloupotrebljava u političke svrhe, i da nije toliko alarmantna koliko, kako kaže, pojedini pokušavaju da je prikažu. Iz Srpske poručuju da taj problem doživljavaju itekako ozbiljno. 

  

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина