Garancija opstanka  

Policija proslavila rođendan: 27 godina čuvaju Republiku Srpsku

  • 04.04.2019. 19:02

Predajom raporta predsjedniku Republike Srpske počele su svečanosti povodom Dana policije. Poruka sa obilježavanja je jednoglasna, Dan policije je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske. Posebno zaslužni za to su policajci koji su dali život za otadžbinu, a njih je više od 700. Današnji MUP je garancija opstanka Republike Srpske, pa zato ne čudi što se često nađe na udaru onih koji ne žele dobro Republici Srpskoj, poručeno je sa 27. rođendana policije. 

"U svakom slučaju ono što postoji je neraskidiva veza između naše policije i društva u cjelini, građani to odlično prepoznaju, da je u rukama naše policije njihova ne samo lična sigurnost i zaštita imovine, oni odlično znaju da je naš sistem vezan za rad ministarstva unutrašnjih poslova," rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Isto tako na opremanju, materijalnoj podršci i svim onim stvarima koje treba da ima jedno moderno ministarstvo, Vlada Republike Srpske će naći načina da pomogne, jer cijeneći da u odbrani Republike Srpske prvo na udaru je naše ministarstvo," rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Na slavlje su stigli i gosti iz Srbije. Policija kažu predstavlja ogledalo odnosa Srbije i Republike Srpske, a ti odnosi nikada nisu bili bolji. O tom odnosu dovoljno govori i to što je jedan od odlikovanih povodom Dana policije i srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Sve što dođe iz Republike Srpske za mene lično ima posebnu važnost i značaj. Ja to doživljavam kao priznanje svojim kolegama, ali to je još jedan podstrek da vas motiviše i inspiriše, da uložite još više napora, još više rada," kaže Nebojša Stefanović, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

"Dokle god Aleksandar Vučić vodi snažnu, stabilnu Srbiju, Republike Srpske može da bude spokojna i mirna, jer će Srbija biti tu da pomogne, sačuva i unaprijedi da ojača," Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Da je policija ponos Republike Srpske poručio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Ona je, kaže, dokaz stabilnosti i bezbjednosti Republike Srpske. U ratu je policiji bilo teško očuvati Srpsku, dok je i u miru bilo brojnih ataka na policiju, da se ukine kroz reforme, poručuje Dodik. Kako kaže, ponosan je što je bio u grupi ljudi koji su tu reformu spriječili, punu podršku policiji, kaže, daje i danas.

"Policija Republike Srpske vrši svoje zadatke u miru, kako je to predviđeno zakonom, ali isto tako treba vratiti povjerenje u instituciju policije, jer bez njih svakako ovdje, i u svakom društvu, bi bio haos i to moramo da spriječimo. Dakle, moja podrška potpuno svim pripadnicima policije Republike Srpske," rekao je Dodik.

Uz podršku Vlade i drugih institucija policija sve više napreduje iz godine u godinu, poručio je i ministar Dragan Lukač. Rezultati toga se kaže već vide. Te rezultate na samom kraju proslave pokazali su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. Izveli su pokaznu vježbu i pokazali da su spremni da odgovore na sve izazove.