Smeta im odluka o proglašenju vanrednog stanja

Pokretanje nacionalnog interesa Bošnjaka otežaće borbu sa virusom korona

  • 30.03.2020. 18:09

Najava Kluba Bošnjaka da će pokrenuti proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj je mimo svakog razuma poručuje predsjenik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Takva odluka otežaće sprovođenje mjera i odluka koje bi trebalo da pomognu privredi, zdravstvu, ali i svim građanima. Uvođenje vanrednog stanja kaže ne želi niko ali iscrpili smo sve mogućnosti koje smo imali u vanrednoj situaciji i koje je mogao da donese Republički štab. Umjesto da nas politika integriše, postaje nakaradna kaže Željka Cvijanović.

“Za mene je to jedna neozbiljna odluka, neozbiljan pristup jednoj takvoj situaciji čula sam da je sopšteno radite konkretne stvari ne treba vam zato vanredno stanje, izvinite, treba nam ako želite da promijenite zakon i da precizirate rok za sve to vam treba promjena zakona”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

U klubu Bošnjaka kažu da od namjere nisu odustali. Ne smatraju da će njihov potez otežati borbu protiv korona virusa.A usuđuju se i da konstatuju da situacija nije, kako kažu, toliko alarmantna. To što sami procjenjuju epidemiološku situaciju nije razlog što su najavili veto. Smeta im moguć angažman policije Srpske u blizini međuentitetske granice  

"Ne možemo dozvoliti da se stave punktovi pa da život stane, mislim da nije to toliko alarmantno kao što pokušavaju  na osnovu toga da prave neku strategiju", kaže Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda.

Proglašenjem vanrednog stanja nije ugrožen vitalni nacionalni interes ni jednom od konstitutivnih naroda u Srpskoj, pa ni bošnjačkog kaže to Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović. Riječ je kaže o klasičnom politikanstvu jer ne može biti ugrožen ničiji interes kada se svi borimo protiv virusa korona. Kako kaže vitalni nacionali interes nije još zvanično pokrenut ali za takvu odluku po zakonu imaju vremena sedam dana od odluke parlamenta.

“Mi očekujemo da će oni to uraditi zadnji dan a to je 4.april u subotu jer imaju sedam dana po Ustavu, u tom slučaju kad podnesu mi u Vijeću pokrenućemo sve aktivnosti koje se pokrenu kada neko pokrene vitalni”, kaže Nada Tešanović, predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske.

Da je takva odluka Bošnjaka u Vijeću naroda bespotrebna smatra i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je za ATV rekao da Bošnjaci na takav način ne doprinose da se uvedu mjere koje bi omogućile da se na adekvatan način suprotstavi pandemiji. Odluku o vanrednom stanju u Republici Srpskoj izglasala je većina  poslanika Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici. Na taj način predsjednik Republike Srpske može da donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti Parlamenta. To bi omogućilo brže sprovođenje mjera koje je Vlada predložila da bi se pomoglo privredi, zdravstu, obrazovanju i svi ostalim sferama pogođenih pandemijom. Donesene odluke predsjednika naknadno bi išle na verifikaciju Narodnoj skupštini.