Nastavljena sjednica Narodne skupštine

Pojedini opozicionari vrijeđali na nacionalnoj osnovi

19:42, 10.12.2019.
Izvor: ATV
Već svima dobro poznate galamdžije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ponovo su najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj pretvorili u pozorište na čijoj sceni su i danas iznijeli niz neprovjerenih informacija  ali i uvreda. I to na nacionalnoj osnovi. 

Jednu takvu je ministarki Srebrenki Golić uputio SDSov Nebojša Vukanović. Ministarka mu nije ostala dužna . 

"Aferim, što bi rekli vaši pobratimi iz Inšalah koalicije što ste mu dali stotine miliona da pravi puteve", rekao je Vukanović.

"Ne vrijeđajte ljude po pozdravu, jer ja pripadam ovoj grupi ministara koja je nesrpske nacionalnosti. Način kako se odnosite možete se odnositi na ulici, prema nama koji sjedimo, koji poštujemo Republiku Srpsku, njene propise, koji smo ovdje položili zakletvu, ne dozvoljavam da se tako odnosite", rekla je Srebrenka Golić.

U periodima između ličnih prozivki i uvreda pojedinih opozicionara, pričalo se i o onome što je na dnevnom redu. Dosta pažnje je izazvao prijedlog izmjena Zakona o zaštiti životne sredine, a neizostavna je bila priča o odluci Hrvatske da nuklerani otpad odlaže u blizini granice sa BiH.

Ministarka Srebrenka Golić je i po tom pitanju jasna- vlasti Srpske su istrajne  da Hrvatsku odgovore od takvih namjera.

"Činićemo i dalje sve, preduzimati sve zakonom propisane aktivnosti. A sad vjerujemo i u novi SM i novog ministra. Predsjedništvu smo se već obratili da prvo formiramo ekspertski i pravni tim koji će biti spreman u slučaju i natojanjima Hrvatske da ne odustane od svoje namjere", kaže Golić.

Razmotrili su narodni poslanici danas još nekoliko tačaka, a polemisalo se dosta i o izmjenama Zakona o koncesijama, ali i javno-privatnom partnerstvu kojim se proširuje krug lica koja mogu biti javni i privatni partner. Dok neki opozicionari i tu temu koriste da bi opleli po vlasti, drugi prijedlog izmjena podržavaju.

"Lično smatra da je ovaj postojeći zakon pored svih dobrih stvri, koje se mijenjaju u odnosu na ovaj drugi zakon, mislim da je ovaj postojeći zakon bio, da ne kažem, neprovodiv", kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS-a u NS RS.

"Podržavam Vladu da nastoji da dodatnim dopunama i izmjenama zakona pokuša da prilagodi situacije koje se mogu rješavati prilikom novih sklapanja ugovora između javnog i privatnog vlasništva", rekao je Dragoslav Kabić, poslanik SNSD-a u NS RS.

Pred poslanicma se danas našao  i izvještaj o radu Pravobranilaštva Srpske za prethodnu godinu. Pravobranilac Milimir Govedarica, poslanicima je rekao da je Srpska prošle godine u sporovima koje je dobila pred različitim sudovima, naplatila 241 milion maraka.