Napredak u odnosu na 2017. godinu

Pohvalni rezultati u izvještaju glavnog revizora

  • 26.01.2019. 19:13

Godišnji izvještaj glavne službe za reviziju za period od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2018. godine je stigao u Narodnu skupštinu.

Pred poslanike će iduće sedmice. Sudeći prema onome što se nalazi u dokumentu, institucije Srpske imaju čime da se pohvale. Pozitivno mišljenje su od revizora dobili predsjednik i parlament Srpske, Vijeće Naroda, deset od 16 ministarstava, i još nekoliko institucija i ustanova. 

"Uglavnom se radi o subjektima/budžetskim korisnicima kod kojih se revizija provodi kontinuirano iz godine u godinu, te se može zaključiti da revizija javnog sektora doprinosi cjelokupnom sistemu finansijskog upravljanja i kontrole, odnosno jačanju finansijske discipline", poručuju iz glavne službe za reviziju.

Pod lupom revizora je u prethodnoj revizorskoj godini bilo pet jedinca lokalne samouprave, i sve su dobile mišljenje sa rezervom. Srbac, Gradiška, Donji Žabar, Doboj i Novi grad, prema nalazu revizora, nisu u svoje izvještaje unosili podatke o rezulatima i ciljevima rada i implementaciji usvojenih politika i strategija. Navedeno je, između ostalog, i to da usklađenost rada republičkih i lokalnih institucija nije na zavidnom nivou. U ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu, ne žele da komentarišu. Istovremeno, u  savezu opština i gradova priznaju da ima stvari na kojima treba da se radi.

"Poučen i vlastitim iskustvom i iskustvom kolega, jer gotovo sa svakim komuniciram je da svi transferi idu transparentno i javno, postoji dio problema u zakonu o nadležnosti gdje ima rupa u zakonu da nije definisano gdje će biti utrošak sredstava, e onda tu revizija stavlja primjedbu" kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Svjetlija je 2018. revizorska godina od 2017. u pogledu broja datih preporuka. Ovaj put ih je bilo čak 155 manje. Što se sprovođenja onih prethodnih preporuka tiče, rezultati variraju. Od 22, četiri subjekta su potpuno odradila svoj posao, 12 ih je  preporuke sprovelo polovično, a šest nikako.