Darko Mladić

Pogoršalo se stanje Ratka Mladića: Njegov sin smatra da nije slučajno puštena vijest o smrti

  • 29.02.2020. 08:09

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor, pogoršalo se, kaže u razgovoru za Telegraf.rs njegov sin Darko Mladić. On navodi da za posljednje sahranjivanje njegovog živog oca ne može da kaže da je bilo namjerno, ali je uvjeren da nije bilo ni slučajno.  

U razgovoru za Telegraf kaže i da nekadašnjeg glavnog komadanata Vojske Republike Srpske, koji će 12. marta napuniti 78 godina, bez obzira na sve, nije napustio njegov šaljivi duh, te da bi suprotnom već bio mrtav.   

Suđenje generalu Mladiću, koji je 26. maja 2011. godine uhapšen u Srbiji, a pet dana kasnije izručen Haškom tribunalu, počelo je 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine.

Njegov sin Darko Mladić podsjeća da je za 17. i 18. mart zakazan usmena rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na ovakvu prvostepenu presudu generalu koji je, inače, da podsjetimo, imao više moždanih udara, preživio je infarkt srca, a sve to mu je donijeli i niz drugih pratećih bolesti za posljedicu.

- Ima određena pogoršanja o kojima ja ne mogu da pričam u detalje, iz razloga koje je definisao advokatski tim. Ali, posljednjih nekoliko mjeseci postoje komplikacije njegovog zdravstvenog stanja. Jede on, obavlja i posjete, ali se umara brzo.

Ima li adekvatan medicinski tretman?

- Mi, nažalost, i dalje imamo problem sa medicinskom službom tamo koja nam sa kašnjenjem dostavlja dokumentaciju ili nam je uopšte ne dostavlja. S tim u vezi mi više nemamo uvid, osim usmeno sa njim, šta se tačno dešava sa njim nakon što ga pregledaju. Oni su dužni da nam daju dokumenta o njegovom zdravstvenom stanju, ali ih mi dobijamo sa kašnjenjem i nismo sigurni da dobijamo sve. Postoje problemi vezani njihov rad, tako da mi sada ne znamo da je urađeno sve što kažu da jeste, i neke stvari koje moraju da rade, nemamo uvid da ih zaista i rade. Problemi su isti, a njegovo zdravstveno stanje se komplikuje.

Ima li bilo kakvih naznaka da se prebaci ovdje na liječenje?

- Nema. U ovom trenutku ne postoji nikakav novi zahtjev, ali mi ćemo raditi na tome u budućnosti.

Kada ste ga posljednji put vidjeli?

-  Lično sam ga vidio prije mjesec dana. Moja majka se vratila sad u nedjelju. Svakog mjeseca je kod njega neko bar po nekoliko dana. Takođe, svaki dan se čujemo. Mama će opet ići za njegov rođendan 12. marta. a ja ću biti prisutan na usmenoj raspravi 17. i 18. marta po pitanju žalbe. Uglavnom, odbrana radi na žalbi a mi generala nastojimo da sačuvamo u životu. Porodica ga posjećuje maksimalno, koliko je to moguće. Nije izolovan u tom smislu. Osim naše, ima i podršku naroda. Svakodnevno me zove više ljudi i pita za njega, pozdravlja. On zna da ga narod voli, da ga nije zaboravio, a brine i za sve što se dešava u Republiciji Srpskoj i u Srbiji.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија