Predsjednik RS

Pogledajte gostovanje Milorada Dodika u "Ćirilici" VIDEO

  • 17.07.2018. 08:19

Predsjednik RS, Milorad Dodik gostovao je u emisiji "Ćirilica" na televiziji "Hepi".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je Srpska u oblasti ekonomije napravila odličan rezultat u nemogućim uslovima. Dodik je istakao da Srpska ima najbolju statistiku, bolju nego ikada do sada, ima najveći broj zaposlenih, najveću pokrivenost izvoza uvozom.

"Kada smo mi došli na vlast, pokrivenost uvoza izvozom bila je 34 odsto, a sada je 75 odsto, što govori o tome da smo razvijali neke naše kapacitete, išli na regionalna tržišta", rekao je Dodik za TV "Hepi".

Dodik je ukazao da je zaduženje Republike Srpske najniže u regionu, te podsjetio da je do prije dvije godine "bila opšta priča o bankrotu Republike Srpske samo zato što je Srpska u jednom momentu ušla u probleme takozvanog finansijskog toka gotovine, a mnoga sredstva su bila blokirana na nivou Sarajeva".

"Tada je predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić pomogao Srpskoj tako što je `Poštanska štedionica` otkupila 25 miliona evra naših obaveznica, koje nisu izgubljene, koje se vraćaju uz određenu kamatu, a mi smo uspostavili taj stabilan finansijski tok i Srpska u ovom trenutku nikome ništa ne duguje", rekao je Dodik.

On je naveo da Srpska redovno ispunjava sve svoje obaveze i prema boračkim kategorijama i poljoprivrednicima i socijalnim kategorijama, te da je isplata plata i penzija redovna i da nema nikakvih zastoja. "I sada odjednom niko ne priča da je Republika Srpska bankrotirala. Republika Srpska povećava penzije. Srpska je donijela zakon koji omogućava povećanje plata. Naše plate su u prosjeku neke su 430/440 evra. Mi želimo da to sada sa povećanjem povećamo na 450 evra", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je 1998. godine, kada je on postao premijer Srpske, Federacija BiH imala 400 miliona KM u svom toku, a Srpska je imala samo pet. Dodik je dodao da je Republika Srpska mogla da dobije samo kredite, jer zapadni svijet nije htio da uloži u Srpsku, "osim nekih donacija, neki vrtić i slično".

On je naglasio da je Srpska sama obnovila svoju elektro-mrežu i podsjetio da Banjaluka od proljeća 1992. do 1995. godine nije imala struju, a da je bila elektrana koja je proizvodila struju da se održi bolnica i vitalne institucije u gradu. Dodik je rekao da je prije 2006. godine u apsolutnom smislu domaći proizvod bio 4,7 milijardi KM, a danas je 10,5 milijardi KM, što govori da je povećan u uslovima globalne krize, u uslovima poplave gdje je šteta bila više od 2,5 milijardi KM.

On je najavio da će ove godine biti otvorena dionica puta od Banjaluke prema Prnjavoru, da se Banjaluka i Doboj integrišu sa auto-putem od 72 kilometra kao i da će u septembru biti završen Klinički centar Banjaluka. Dodik je napomenuo da se gradi nova bolnica u Istočnom Sarajevu, te podsjetio da je napravljena nova bolnica u Bijeljini, riješen prelaz Čemerno.

Pogledajte snimak emisije!

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина