Podsticaje u poljoprivredi uredno dobijali i predstavnici opozicije

  • 08.05.2020. 19:24

Podsticaje za mehanizaciju, za otkup voća i povrća, za navodnjavanje, za protivgradnu zaštitu, za regresirano gorivo, za opremu za sortiranje - sve to uredno, kao pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, traže i dobijaju članovi opozicije i njihova preduzeća u Republici Srpskoj, ali i mnogi drugi bliski njoj.

To PDP-ovog poslanika Draška Stanivukovića nije spriječilo da kritikuje preduzeće "Fruit Eko" koje se upravo kao i mnogi drugi regularno prijavilo i dobilo podsticaj. 

Među imenima koja su takođe dobila podsticaj se izdvaja ime Nikole Vukelića i njegovog preduzeća "Agroimpeks", koji je prošle godine dobio skoro 600.000 maraka podsticaja. Vukelić je, inače, blizak rođak Draška Stanivukovića - ali, po svemu sudeći, poslanik PDP-a nije mario za to kada je juče upadao u tuđa imanja. 

Na spisku se nalaze i Anto Šipovac iz Nevesinja koji je prošle godine za svoj "Šipovac doo" dobio čak 380.000 maraka podsticaja, Lazar Mirkić čiji je "Agreks" iz Donjeg Žabara dobio 140.000, i vlasnik laktaškog "Novog standarda" Vukašin Vojinović, koji je dobio skoro 100.000 maraka podsticaja - a sve se ovo lako može provjeriti na sajtu Agencije za agrarna plaćanja. 
Premiju za mehanizaciju, pšenicu i dizel gorivo prošle godine je dobio prnjavorski "Bisprom", u vlasništvu poslanika SDS-a u parlamentu Srpske, Miladina Stanića. Ove godine su rezervisali 45.000 maraka sredstava za traktor i priključke. Stanić poručuje da su za njega sve firme u Srpskoj ravnopravne, i da on lično nema problema da bilo ko dobije podsticaje, dok ulaže u domaću proizvodnju.

"Mi jesmo nabavili traktor, mi se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, imamo zaposlene ljude, imamo silos, sušaru, i nama je potrebno da se bavimo tom djelatnošću, zato smo i registrovani. A firme ne razlikujem. Ne zanima me čija je firma. Ako mu nije problem raditi sa Turskom, sa Francuskom, sa Italijom, Mađarskom, Hrvatskom - nije mi problem ni što postoji firma Igora - ili koga već - Dodika, ako posluje regularno. To je suština", rekao je Miladin Stanić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsticaji za kapitalne investicije se odobravaju nakon propisane procedure i javnog poziva, na osnovu Pravilnika o kapitalnim investicijama, a ove, kao i prošle godine odobreni su svi zahtjevi za kapitalne investicije - pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podsjećaju da se svi podaci o isplati podsticaja uredno objavljuju na internetu.

"Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju isplaćuje svima koji ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na ime i prezime, a uslovi se odnose na prijavljenu proizvodnju, prijavu doprinosa i druge odredbe u skladu sa Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela", saopštilis u iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja kažu - podsticaje za kapitalna ulaganja su dobili svi, ko god da je predao zahtjev, ko ispunjava uslove i ko je registrovan kao poljoprivredni izvođač. Ove godine je bilo oko 1.400 zahtjeva za kapitalna ulaganja, i kako je potvrdio ministar Boris Pašalić, svima su odobreni - ističe Brane Mastalo.

"Tu uopšte nije bitno koja je stranka, koje ime, prezime, ne znam šta. Znači, bitno je da je aplicirao, i bitno je da ispunjava uslove - da je registrovan kao poljoprivredni proizvođač. Da li je to povrtar, da li je voćar, da li proizvodi žito ili nešto drugo, to je nebitno, ali je bitno da je registrovan kao poljoprivredni proizvođač", istakao je Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Ove godine Vlada je za kapitalne investicije u poljoprivredi izdvojila 14 miliona maraka - duplo više od prošlogodišnjih 6,9 miliona. Ministarstvo je na taj način htjelo da ojača domaću poljoprivrednu proizvodnju, dugoročno stabilizuje snabdijevanje domaćim proizvodima, ali i održi nivo investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.